Annons

Hoppa till artikelns andra spalt.

Coronakrisen: Massivt ekonomiskt tapp i EU

De flesta EU-länders ekonomier föll mer än den svenska under årets andra kvartal. Det svenska BNP-tappet är dock det största sedan mätningarna började.

EU-ländernas samlade ekonomier föll med 11,4 procent under andra kvartalet i år. Det visar reviderade siffror från Eurostat publicerade på tisdagen.

Det är det ojämförligt största ekonomiska tappet på kvartalsbasis sedan mätningarna började 1995. Som jämförelse föll EU-ländernas samlade ekonomier under finans- och eurokrisen som mest med 3 procent under ett enskilt kvartal.

Skillnaderna mellan de enskilda EU-länderna är påtaglig. Från det minsta tappet som skedde i Finland (-4,5 %) till Spanien där ekonomin krympte med 18,5 procent. Ett större BNP-fall än det spanska har aldrig uppmätts för ett EU-land sedan mätningarna inleddes 1995.

Sveriges ekonomi föll enligt Eurostat med 8,3 procent – det överlägset största för svensk del sedan åtminstone 1995. Jämfört med övriga EU klarade sig sex medlemsländers ekonomier, däribland Finlands och Danmarks, bättre än den svenska.