Hoppa till huvudinnehåll
Annons
Hoppa till fördjupning

Coronakrisen: Massivt ekonomiskt tapp i EU

BRYSSEL 8 september 2020

De flesta EU-länders ekonomier föll mer än den svenska under årets andra kvartal. Det svenska BNP-tappet är dock det största sedan mätningarna började.

EU-ländernas samlade ekonomier föll med 11,4 procent under andra kvartalet i år. Det visar reviderade siffror från Eurostat publicerade på tisdagen.

Det är det ojämförligt största ekonomiska tappet på kvartalsbasis sedan mätningarna började 1995. Som jämförelse föll EU-ländernas samlade ekonomier under finans- och eurokrisen som mest med 3 procent under ett enskilt kvartal.

Skillnaderna mellan de enskilda EU-länderna är påtaglig. Från det minsta tappet som skedde i Finland (-4,5 %) till Spanien där ekonomin krympte med 18,5 procent. Ett större BNP-fall än det spanska har aldrig uppmätts för ett EU-land sedan mätningarna inleddes 1995.

Sveriges ekonomi föll enligt Eurostat med 8,3 procent – det överlägset största för svensk del sedan åtminstone 1995. Jämfört med övriga EU klarade sig sex medlemsländers ekonomier, däribland Finlands och Danmarks, bättre än den svenska.

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
annons
TCO
annons LO
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons
TCO
annons LO
annons
Fackliga Brysselkontoret