Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Under första dagen på EU:s oktobertoppmöte diskuterades brexit, coronakrisen och klimat.

Johnson tror inte på avtal med EU

BRYSSEL 16 oktober 2020 | Löfven: Sverige har god beredskap

EU-ländernas stats- och regeringschefer ger inga tecken på att de är villiga att kompromissa i förhandlingarna med Storbritannien och en brittiske premiärministern Boris Johnson tror inte längre på ett avtal.

Premiärminister Boris Johnson meddelade på fredagen att landet måste förebereda sig på att man inte kommer att nå ett avtal utan istället handla på grundläggande WTO-regler.

– Givet att [EU] vägrat förhandla på allvar under största delen av de senaste månaderna och givet att detta toppmöte uttryckligen verkar utesluta ett Kanada-liknande avtal har jag dragit slutsatsen att vi borde göra oss redo den 1 januari [på att inte ha ett handelsavtal med EU], sade Johnson i ett uttalande.

Han tillade att det måste till en "fundamental förändring" i EU:s synsätt på läget för att man ska kunna enas i tid.

Inspelet kommer efter torsdagens EU-toppmöte i Bryssel där medlemsländernas stats- och regeringschefer meddelade att man inte är redo att backa från sina krav för en uppgörelse.

– Vi är enade i EU-kretsen, sade statsminister Stefan Löfven (S) vid en pressträff på fredagsmorgonen.

I slutsatserna från toppmötet uppmanas istället Storbritannien ”att göra vad som krävs för att ett avtal ska bli möjligt”. 

Löfven: Sverige redo för avtalslöst scenario

Om det inte blir någon uppgörelse väntas omfattande störningar i relationen mellan EU och Storbritannien, inte minst för handeln. Enligt statsminister Stefan Löfven är Sverige väl förberett på en sådan eventualitet.

– Vi har en god beredskap som land i det fall det inte blir något avtal. Men det är klart att det skulle får negativa konsekvenser för företag och medborgare, sade Löfven.

 

Mer fakta

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund

Kommentera gärna nedan. I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s och, med deras kommentarsregler, erbjuder Europaportalen möjligheten för läsare att kommentera publicerat material. Observera att du är juridiskt ansvarig för alla kommentarer skrivna av dig.

Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Annonser
Annons från EU-kommissionen
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Skriv in din epostadress här:

Annonser
Annons från EU-kommissionen
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret