Annons

Under första dagen på EU:s oktobertoppmöte diskuterades brexit, coronakrisen och klimat.

Bild: EU

Hoppa till artikelns andra spalt.

Johnson tror inte på avtal med EU

EU-ländernas stats- och regeringschefer ger inga tecken på att de är villiga att kompromissa i förhandlingarna med Storbritannien och en brittiske premiärministern Boris Johnson tror inte längre på ett avtal.

Premiärminister Boris Johnson meddelade på fredagen att landet måste förebereda sig på att man inte kommer att nå ett avtal utan istället handla på grundläggande WTO-regler.

– Givet att [EU] vägrat förhandla på allvar under största delen av de senaste månaderna och givet att detta toppmöte uttryckligen verkar utesluta ett Kanada-liknande avtal har jag dragit slutsatsen att vi borde göra oss redo den 1 januari [på att inte ha ett handelsavtal med EU], sade Johnson i ett uttalande.

Han tillade att det måste till en "fundamental förändring" i EU:s synsätt på läget för att man ska kunna enas i tid.

Inspelet kommer efter torsdagens EU-toppmöte i Bryssel där medlemsländernas stats- och regeringschefer meddelade att man inte är redo att backa från sina krav för en uppgörelse.

Annons

– Vi är enade i EU-kretsen, sade statsminister Stefan Löfven (S) vid en pressträff på fredagsmorgonen.

I slutsatserna från toppmötet uppmanas istället Storbritannien ”att göra vad som krävs för att ett avtal ska bli möjligt”. 

Löfven: Sverige redo för avtalslöst scenario

Om det inte blir någon uppgörelse väntas omfattande störningar i relationen mellan EU och Storbritannien, inte minst för handeln. Enligt statsminister Stefan Löfven är Sverige väl förberett på en sådan eventualitet.

– Vi har en god beredskap som land i det fall det inte blir något avtal. Men det är klart att det skulle får negativa konsekvenser för företag och medborgare, sade Löfven.