Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning

Index: Sverige fortsatt jämställdast i EU

BRYSSEL 29 oktober 2020 | EU jämställt om 60 år

Sverige är det klart jämställdaste landet i EU visar ny mätning. Utvecklingen i EU går dock trögt: tidigast om 60 år kommer EU-länderna vara jämställda om det fortsätter i nuvarande takt.

Sverige får 83,8 poäng på den hundragradiga skalan över jämställdhet i den senaste sammanställningen, framtagen av Europeiska jämställdhetsinstitutet EIGE, som presenterades på torsdagen.

Det är det klart högsta betyget. Tvåan Danmark får 77,4 och trean Frankrike 75,1 poäng. Sverige har varit i topp vid varje mättillfälle sedan 2010.

Indexet sammanställer sex underkategorier –  arbete, pengar, kunskap, tid, makt och hälsa – för att mäta jämställdheten. Sverige ligger etta i alla dessa kategorier förutom en – pengar.

Minst jämställda är Grekland och Ungern.

Minst 60 år till jämställt EU

Om utvecklingen fortsätter i nuvarande takt kommer EU vara jämställt först tidigaste om 60 år enligt EIGE. Carlien Scheele, direktör för EIGE, varnar för att utvecklingen riskerar att hämmas ytterligare av coronakrisen.

– Vi har sett små, stabila förbättringar år efter år, men den här gången har vi en anledning till oro. Covid-19-pandemin utgör ett allvarligt hot mot jämställdhetsframsteg, sade Scheele i ett uttalande.

Alla EU-länder har sedan 2010 blivit jämställdare. Det största förbättringen har skett i Italien, Luxemburg och Malta. Minst framsteg har Nederländerna, Polen och Ungern gjort.

Makt viktigaste orsaken till mer jämställdhet

De främsta framstegen mot större jämställdhet har enligt EIGE gjorts inom maktkategorin – kvinnors och mäns engagemang i beslutsfattande inom politik, ekonomi, media, forskning och idrott. Den underkategorien är dock alltjämt den där skillnaderna mellan könen är störst.

Mer fakta

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret