Den franske EU-kommissionären Thierry Breton ansvarar bland annat för det kommande digitalförslaget. Arkivbild.

Bild: EU

Hoppa till artikelns andra spalt.

Läcka: Google planerar kampanj mot EU-förslag

Amerikanska Google planerar en kampanj mot kommande EU-förslag om tuffare regler för dominerande IT-jättar.

I december ska EU-kommissionen lägga fram ett stort lagpaket om internet och digitalisering. Ett av huvudnumren väntas bli nya restriktioner för de mest dominerande IT-företagen för att lättare kunna slå till mot osund konkurrens och i undantagsfall fall dela upp dem. 

Google, ett av företagen som riskerar hamna i skottgluggen för sådan regler, planerar därför en aggressiv kampanj mot förslag och EU-kommissionär Thierry Breton som är den som gått längst i sin kritik av IT-jättarna. Det skriver FT med hänvisning till läckta dokument från Google.

Dokumentet redogör för hur Google bör kritisera EU-planerna och undergräva stödet för den franske kommissionären. 

– Är jag förvånad? Inte alls. [Jag är] mer beslutsam att göra det rätta … nu mer än någonsin, kommenterade Thierry Breton Google-planerna till FT.

Google kommenterar sin ståndpunkt i frågan.

”Som vi tydliggjort i vår offentliga och privata kommunikation hyser vi oro för vissa rapporterade förslag som skulle hindra globala IT-företag att tjäna det växande behovet för europeiska användare och företag”, sade Karan Bhatia, Googles vice ordförande för globala regeringsfrågor och offentlig politik till FT.