Flera stora IT-förslag förbereds av EU-kommissionen. Arkivbild.

Bild: EU/Xavier Lejeune

Hoppa till artikelns andra spalt.

Uppgifter: EU förbereder tuffa åtgärder mot IT-jättar

EU-kommissionen arbetar fram en lista över de största och mest dominerande IT-företagen för att lättare kunna slå till mot osund konkurrens och i undantagsfall fall dela upp dem.

Upp till 20 stora IT-jättar som Facebook, Apple och Google väntas hamna på en ny lista som arbetas fram av EU-kommissionen, skriver Financial Times. Syftet är att skärpa lagstiftningen för att hantera företag som utnyttjar sin dominerande ställning för att snedvrida konkurrensen på nätet. 

Om planen blir verklighet, efter att Europaparlamentet och rådet givit sitt godkännande,  kommer de stora nätföretagen att behöva följa EU-striktare regler än mindre konkurrenter. De ska bland annat tvingas dela med sig av data och vara mer öppna med hur de samlar in information.

IT-företag som Google och Microsoft har redan fått EU-böter för att ha utnyttjat sin marknadsställning, böter som i många fall bara utgör en bråkdel för företagens omsättning. Istället ska det nya regelverket göra det möjligt att snabbt tvinga storföretagen att ge mindre konkurrenten tillgång på sina plattformar och dela med sig av data. I undantagsfall falla ska även EU kunna dela upp företagen.