Den tyska förbundskanslern Angela Merkel deltog i debatten på vidolänk. Arkivbild.

Bild: EU

Hoppa till artikelns andra spalt.

Merkel: Vi måste förbereda oss på avtalslöst brexit

Avstånden i positionerna mellan EU och Storbritannien om den framtida relationen är så stora att den tyska förbundskanslern Angela Merkel oroas att man inte kommer att kunna enas i tid.

Förhandlingarna mellan EU och Storbritannien har de senaste veckorna gått in i en intensivare fas. Men genombrott i de svåraste knäckfrågorna har än så länge lyst med sin frånvaro. I en debatt i Europeiska regionkommittén på tisdagen varnade den tyska förbundskanslern Angela Merkel för att förhandlingarna kan bryta samma och det inte blir någon överenskommelse.

– Ett avtal ligger i allas intressen. Men vi måste tyvärr även förbereda oss på att det inte blir något avtal, sade Merkel.

Medlemsländernas stats- och regeringschefer ska på veckans EU-toppmöte senare i veckan diskutera frågan.

Annons

Stödjer klimatmål på 55 procent

Angela Merkel sade även att Tyskland står bakom EU-kommissionens förslag om att minska klimatutsläppen med minst 55 procent till 2030. Hon hoppades att EU-lagstiftarna kan nå en överenskommelse om en ny klimatlag redan i år.

Den tyska förbundskanslern menade att det är en svår börda att EU ännu inte enats om en ny migrations- och asylpolitik och syftade på den debatt som pågått mellan länderna sedan 2016. Men för tre veckor sedan lade EU-kommissionen fram ett nytt förslag för att försöka nå en överenskommelsen i frågan.

– Varje medlemsland måste bidra till en rättvis lösning, sade Angela Merkel.