Hoppa till huvudinnehåll
Annons
Hoppa till fördjupning
Polens premiärminister Mateusz Morawiecki i samtal med statsminister Stefan Löfven under ett tidigare EU-toppmöte.

Sverige kompromissar för att höja klimatmål

STCKHOLM 14 oktober 2020

Trots att det sannolikt finns en majoritet i riksdagen för ett högre klimatmål än vad EU-kommissionen föreslår lägger sig Sverige på en lägre nivå för att nå enighet på EU:s toppmöte. Något annat vore ett gigantiskt misstag varnar statsministern. I bakgrunden spökar ett möjligt polskt veto.

I förra veckan röstade EU-parlamentarikerna från januaripartierna för att höja EU:s klimatmål för 2030 från dagens 40 procent till 60 procent vilket också blev Europaparlamentets beslut inför de kommande förhandlingarna med medlemsländernas regeringar.

På onsdagen gav januaripartierna i riksdagens EU-nämnd sitt stöd för att sänka ambitionen och klimatmålet till “minst 55 procent” trots att man helst hade sett samma nivå som Europaparlamentet begärt. Bakom de två beslutet ligger, enligt statsminister Stefan Löfven (S), en taktik för att nå nödvändig enighet i Europeiska rådet.  

– Vi vill skärpa [klimatmålet 2030] till minst 60 procent med sikte på 65 procent men nu ser vi att [minst 55 procent] kan vara möjlig att uppnå och då vill vi inte riskera det. Vi måste komma ihåg att det krävs enhällighet och en medlemsstat kan säga nej och då är vi tillbaka på 40 procent och det vore ett vore ett gigantiskt misstag, sade Stefan Löfven i EU-nämnden.

Utan att namnge Polen nämnde statsministern att det fanns ett EU-land som inte stod bakom målet om klimatneutralitet 2050 underförstått att det men även andra mindre ambitiösa länder skulle kunna stoppa försöket att höja klimatmålet om det blev för högt.

Samtliga åtta riksdagspartier utom Vänsterpartiet som vill ha ett högre mål, ställde sig bakom regeringens 55-procentsmål.

Mer fakta

Anders Selnes
Chefredaktör
Skicka epost
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret