Hoppa till huvudinnehåll
Annons
Hoppa till fördjupning
– Det är skamligt att ett svenskt parti, SD, i Europaparlamentet sitter i samma partigrupp som Polens Lag och Rättvisa, ECR, och att de aldrig tar kampen mot dem i abortfrågan utan ständigt dansar efter deras pipa. Det skriver Karin Karlsbro (L). Arkivbild.

Debatt: Debatt: Kvinnors rättigheter väger lätt i SD:s EU-motstånd

Karin Karlsbro (L) 27 november 2020
Uppdaterad: 1 december 2020

När Europaparlamentet i veckan kritiserade Polens upprepade försök att totalförbjuda både sexualundervisning och abort valde SD att inte stödja kritiken utan i stället dansa efter Polens pipa. Det här handlar inte om vad SD tycker ska vara nationell kompetens eller inte.  Det handlar om att SD på riktigt bryr sig så lite om kvinnors rättigheter att de är villiga att offra dem för att göra en poäng av hur mycket de ogillar EU. Det skriver Europaparlamentariker Karin Karlsbro (L).

Igår, torsdag 26 november, visade SD återigen att de verkligen hör hemma i denna pakt av europeiska högerpartier som kvinnor har all anledning att frukta. Gång på gång på gång vägrar Sverigedemokraterna ställa sig bakom aborträtten eller röstar aktivt emot den. Det är fullständigt oförsvarligt.Tycker SD uppriktigt att det inte är ett problem att ett EU-land nekar kvinnor en så grundläggande mänsklig rättighet och därmed försätter dem i livsfara? 

Igår, torsdag, röstade Europaparlamentet om att kritisera Polens upprepade försök att totalförbjuda både sexualundervisning och abort. En befogad kritik kan man tycka eftersom det redan är i princip omöjligt att få en abort i Polen. Men samtliga av Sverigedemokraternas EU-parlamentariker valde att inte ställa sig bakom beslutet och lade ned sina röster. SD - föraktar ni kvinnor så mycket att ni inte en enda gång kan ställa er bakom aborträtten i Europa, ens när polska kvinnors liv är i fara? 

Situationen för kvinnors rättigheter i Polen är vedervärdig. Redan innan Coronapandemin hade Polen Europas mest strikta abortlagstiftning, men under pandemin har det blivit än värre. I våras utnyttjade regeringspartiet Lag och Rättvisa omvärldens tunnelseende på Coronakrisen för att försöka driva igenom ett totalförbud av abort och en kriminalisering av sexualundervisning. 

För några veckor sedan var de igång igen med ett förslag att förbjuda abort vid fosterskador, denna gång genom en politiserad domstol. Abort vid fosterskador är den absolut vanligaste orsaken till abort i Polen idag, så om detta förbjuds kommer abort endast tillåtas om kvinnan har våldtagits, utsatts för incest eller om hennes liv är i fara. Abort blir alltså i praktiken totalförbjudet. 

Jag skäms över tanken på att Polen fortfarande kan motta enorma summor EU-stöd. 

Det knyter sig i magen när jag tänker på hur polska kvinnor behandlas av regeringspartiet Lag och Rättvisa. Men lika skamligt är att ett svenskt parti, SD, i Europaparlamentet sitter i samma partigrupp som Polens Lag och Rättvisa, ECR, och att de aldrig tar kampen mot dem i abortfrågan utan ständigt dansar efter deras pipa. ECR är en partigrupp som motarbetar kvinnors rättigheter och rätt till abort så snart frågan kommer på bordet. 

Igår visade SD återigen att de verkligen hör hemma i denna pakt av europeiska högerpartier som kvinnor har all anledning att frukta. Gång på gång på gång vägrar Sverigedemokraterna ställa sig bakom aborträtten eller röstar aktivt emot den. Det är fullständigt oförsvarligt.Tycker SD uppriktigt att det inte är ett problem att ett EU-land nekar kvinnor en så grundläggande mänsklig rättighet och därmed försätter dem i livsfara? 

Om tillfrågade kommer SD säkert svara att de inte tycker att EU ska lägga sig i ett annat EU-lands abortlagstiftning. Men abort är en grundläggande mänsklig rättighet och grundläggande mänskliga rättigheter är i allra högsta grad en EU-gemensam angelägenhet.

Det här handlar inte om vad SD tycker ska vara nationell kompetens eller inte.  Det handlar om att SD på riktigt bryr sig så lite om kvinnors rättigheter att de är villiga att offra dem för att göra en poäng av hur mycket de ogillar EU. Samtidigt hotas polska kvinnor liv på grund av att de inte tillgodoses säkra aborter. En sådan nonchalans för kvinnors liv är bara kvinnoförakt. 

Nu får det vara slut på bortförklaringar från SD. Står man inte upp för alla europeiska kvinnors rätt till abort - då står man de facto inte upp för aborträtten eller kvinnors rättigheter överhuvudtaget.  

Karin Karlsbro, EU-parlamentariker (L)

 

Reds. anm. Sverigedemokraterna i Europaparlamentet har erbjudits möjlighet till replik men tackat nej.

Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret