Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Irlands utrikesminister Simon Coveney. Arkivbild.

Irland: Avgörande brexitvecka börjar nu

BRYSSEL 16 november 2020

Denna vecka blir avgörande för huruvida EU och Storbritannien ska hinna sluta avtal om den framtida relationen innan årsskiftet. Det menar Irlands utrikesminister Simon Coveney.

Brexitförhandlingarna har kantats av en rad tidsfrister som sedermera passerats. Men enligt Irlands utrikesminister Simon Coveney är denna vecka avgörande för att hinna få alla processer på plats innan årsskiftet då Storbritannien slutligen lämnar EU. EU och Storbritannien kan då stå helt utan handelsavtal och avtal på en rad andra vitala områden om man inte kommer överens.

– Vi måste göra stora framsteg denna vecka, sade Simon Coveney till Sky News i går söndag.

Den synen delas av brittiska förhandlare.

– Vi har högst tio dagar till, sade en anonym brittisk tjänsteman till FT.

Coveney pekade på att det behövs en viss tid att omsätta en eventuell överenskommelse i lagtext som sedan ska översättas och granskas av lagstiftarna EU-parlamentet såväl som i medlemsländerna och Storbritannien innan den kan formellt godkännas.

Förhandlingarna mellan EU och Storbritannien fortsätter i dag måndag i Bryssel. Enligt den brittiske chefsförhandlaren David Frost har det skett ”vissa framsteg i en positiv riktning de senaste dagarna”.

Knäckfrågorna är fortfarande EU:s krav på rättvisa konkurrensvillkor för företag, tillgång till brittiska fiskevatten och hur tvister i ett eventuellt avtal ska lösas. Dessutom kräver EU att Storbritannien skrotar den inremarknadslag som bryter mot utträdesavtalet med EU och mot internationell rätt.

– Det finns en enhällig åsikt [i EU-länderna] att om den brittiska regeringen med avsikt beslutar att bryta mot internationell rätt och underminerar ett avtal som inte ens är tolv månader [gammalt]. Varför skulle EU gå med på en ny uppgörelse om Storbritannien bryter mot den nuvarande, sade Coveney.

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund

Kommentera gärna nedan. I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s och, med deras kommentarsregler, erbjuder Europaportalen möjligheten för läsare att kommentera publicerat material. Observera att du är juridiskt ansvarig för alla kommentarer skrivna av dig.

Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Annonser
Annons från Svenskt Näringsliv
Annons från socialdemokraterna
annons  från EU-kommissionen
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Skriv in din epostadress här:

Annonser
Annons från Svenskt Näringsliv
Annons från socialdemokraterna
annons  från EU-kommissionen
Fackliga Brysselkontoret