Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Båt med afrikanska flyktingar och migranter. Arkivbild.

Stor oenighet om EU:s nya migrationspolitik

BRYSSEL 13 november 2020

Svenska politiker står fortsatt långt ifrån varandra om hur EU:s framtida asyl- och migrationspolitik ska se ut.

EU-kommissionen presenterade i slutet av september sitt förslag på hur unionens migrations- och asylpolitik bör utformas. 

Frågan är en av de mest kontroversiella på EU-nivå. Det framkom inte minst under en debatt mellan svenska politiker om förslaget på fredagen anordnad av EU-parlamentets Sverigekontor.

— [Förslaget] är långt från tillräckligt. Det är en stor besvikelse och riskerar inte bara ett utan väldigt många fler Moria, sade EU-parlamentarikern Alice Bah Kuhnke (MP) och syftade på det överfulla grekiska flyktinglägret.

Hon är kritisk till bland annat förslagets så kallade gränsförfaranden där migranter, som bedöms ha små chanser att få asyl i EU, ska få sin ansökan prövad direkt och snabbt vid de yttre gränserna. Bah Kuhnke menar att det riskerar att sätta den internationellt överenskomna asylrätten ur spel.

Invändningen delades av Vänsterpartiets EU-parlamentariker Malin Björk. 

— De här förfarandena ska ske i någon slags juridisk limbo vid gränserna. Det kommer innebära en systematisk internering. Det här kommer förvärra en situation som redan är ohållbar och oacceptabel, sade Björk. 

Även EU-parlamentariker Abir Al-Sahlani (C) lyfter rätten till en rättssäker asylprövning för migranter som fundamental.

Efter flyktingkrisen för fem år sedan lade kommissionen 2016 fram ett förslag på asyl- och migrationspolitik. Ett bärande inslag var att alla medlemsländer skulle ta emot flyktingar vid stora inflöden. Detta har dock helt blockerats i ministerrådet av bland annat Polen och Ungern. 

— Ett fåtal extrema länder har kunnat stoppa de här förhandlingarna, sade Al-Sahlani som gärna hade sett att den tvingande omfördelningen funnits kvar i det nya förslaget men att detta i dagsläget inte vore politiskt möjligt att driva igenom.

Från Socialdemokraterna deltog riksdagsledamoten Rikard Larsson, som är involverad i de pågående asyl- och migrationsdiskussionerna i riksdagen. Han hade en något mer positiv syn på kommissionens senaste förslag även om det går emot regeringens linje på obligatorisk omfördelning av flyktingar mellan EU-länderna. I det nya förslaget blir omfördelning i normalfallet frivillig.

— Detta är en bra grund för fortsatta diskussioner. Vi hade önskat att solidariteten var större. Men vi kan inte sitta fast i en situation där vi på varsitt håll sitter och önskar och aldrig kommer i mål, sade Larsson.

Den moderate EU-parlamentarikern Tomas Tobé ser förslaget som ett steg i rätt riktning. 

— I dag är det i stort människosmugglare som avgör vilka som får sin rätt att få sin asyl prövad i Europa. En majoritet av dem som kommer till Europa saknar asylskäl, sade Tobé.

Han vill se en tydligare åtskillnad på de migranter som har asylskäl och de som inte har det, så kallade ekonomiska migranter.

Tobé är dock kritisk till delen i kommissionens förslag som redogör för i vilket medlemsland migranter som kommer till EU ska söka asyl. Enligt det ska asylsökningar i princip ske i ett EU-land dit den sökande har kopplingar. Detta skulle leda till att Sverige får "ett alldeles för stort ansvar" att ta emot flyktingar med tanke på att det redan finns relativt många flyktingar i Sverige.

Charlie Weimers, EU-parlamentariker för Sverigedemokraterna, ser ett framtida "massivt migrationstryck" på Europa.

— Vi måste fokusera på återvändande av individer som inte har rätt att vistas i Europa. Vi måste fokusera på ett förstärkt gränsskydd, sade Weimers som anser att Europas "kulturella, ekonomiska och trygghetsmässiga intressen" bör tas i större beaktande.

Moderaternas Tomas Tobé kritiserade övriga deltagare för att bara hålla "högtidstal" och inte försöka hitta en lösning på frågan.

— Med all respekt, ni får hejda er lite, sade Tobé i den stundtals något hätska debatten.

Alice Bah Kuhnke (MP) försvarade sin ståndpunkt.

— Jag är beredd att kompromissa om mycket. Men kommer aldrig att kompromissa om mänskliga rättigheter, konventioner, lagar, om asylrätten, sade Bah Kuhnke som fick medhåll från Centerpartiets Abir Al-Sahlani.

— Det här var självklarheter för tio år sedan både i Sverige och i världen. Men nu är det inte längre. Nu ber folk oss att hejda oss när vi pratar om mänskliga rättigheter, sade Al-Sahlani.

Tobé menade att dagens situation utan en fungerande europeisk asyl- och migrationspolitik riskerar att fortgå om man inte kompromissar.

— Det här handlar inte om att anpassa sig [till högerextrema], utan att hitta en politik som fungerar i verkligheten, sade Tobé.

Socialdemokraternas Rikard Larsson tror på en "hyfsat snabb" uppgörelse på EU-nivå.

— Ibland är vi nog närmre att komma överens än vad vi erkänner för oss själva i den offentliga debatten. Men i samma stund som vi inte kommer överens så trillar vi tillbaka till våra ursprungliga diskussioner och väljer strid istället för samarbete, sade Larsson.

EU-kommissionens förslag har skickats till lagstiftarna i EU-parlamentet och ministerrådet som måste komma överens om dess utformning för att det ska bli ny EU-lag.

Mer fakta

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund

Kommentera gärna nedan. I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s och, med deras kommentarsregler, erbjuder Europaportalen möjligheten för läsare att kommentera publicerat material. Observera att du är juridiskt ansvarig för alla kommentarer skrivna av dig.

Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Annonser
annons
Annons från Svenskt Näringsliv
Annons från socialdemokraterna
annons  från EU-kommissionen
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Skriv in din epostadress här:

Mer fakta

Annonser
annons
Annons från Svenskt Näringsliv
Annons från socialdemokraterna
annons  från EU-kommissionen
Fackliga Brysselkontoret