Storbritanniens premiärminister Boris Johnson och EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen. Arkivbild

Bild: EU

Hoppa till artikelns andra spalt.

Nya hopp i brexitförhandlingarna

Trots ännu en passerad tidsfrist fortsätter förhandlingarna mellan EU och Storbritannien. Det är fortfarande möjligt att enas, enligt EU:s chefsförhandlare Michel Barnier på måndagen.

I går söndag löpte den senaste tidsfristen ut för förhandlingarna om den framtida relationen mellan EU och Storbritannien.  

Efter ett samtal mellan EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen och Storbritanniens premiärminister Boris Johnson vid lunchtid på söndagen meddelades dock att man fortsätter förhandlingarna.

”Trots utmattningen efter nästan ett år av förhandlingar, trots det faktum att tidsfrister har passerats gång efter annan, anser vi det vara ansvarsfullt att i detta läge göra ytterligare en ansträngning”, heter det i ett gemensamt uttalande.

Ingen ny tidsfrist sattes men sedan tidigare är sista december sista dagen för en överenskommelse. Den första januari 2021 lämnar Storbritannien helt EU, med eller utan avtal.

Samtidigt kommer vissa tecken på framsteg i förhandlingarna, eller åtminstone att de ”inte rör sig bakåt”, som en källa uttryckte sig för Financial Times på söndagen.

– Vi är inte nära en uppgörelse. Det handlar bara om att tillräckliga framsteg görs för att de ska anse att det är värt att fortsätta samtalen, sade en EU-tjänsteman till tidningen.

På måndagsmorgonen informerar EU:s chefsförhandlare Michel Barnier medlemsländernas EU-ambassadörer och brexitgruppen i EU-parlamentet som måste godkänna en eventuell uppgörelse.

– Vi ska ska ge detta avtal alla chanser, [att enas] är fortfarande möjligt, sade Barnier inför måndagsmorgonens lägesgenomgångar, enligt Reuters.

Enligt Barnier återstår nu två knäckfrågor. Det är rättvisa konkurrensvillkor för företag och tillgången till brittiska vatten för EU-fiskare.

I den tredje knäckfrågan – om hur eventuella framtida tvister mellan EU och Storbritannien ska lösas – ska man ha gjort ”begränsade framsteg”.