Hoppa till huvudinnehåll
Annons
Hoppa till fördjupning
Storbritanniens premiärminister Boris Johnson och EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen. Arkivbild

Nya hopp i brexitförhandlingarna

BRYSSEL 14 december 2020

Trots ännu en passerad tidsfrist fortsätter förhandlingarna mellan EU och Storbritannien. Det är fortfarande möjligt att enas, enligt EU:s chefsförhandlare Michel Barnier på måndagen.

I går söndag löpte den senaste tidsfristen ut för förhandlingarna om den framtida relationen mellan EU och Storbritannien.  

Efter ett samtal mellan EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen och Storbritanniens premiärminister Boris Johnson vid lunchtid på söndagen meddelades dock att man fortsätter förhandlingarna.

”Trots utmattningen efter nästan ett år av förhandlingar, trots det faktum att tidsfrister har passerats gång efter annan, anser vi det vara ansvarsfullt att i detta läge göra ytterligare en ansträngning”, heter det i ett gemensamt uttalande.

Ingen ny tidsfrist sattes men sedan tidigare är sista december sista dagen för en överenskommelse. Den första januari 2021 lämnar Storbritannien helt EU, med eller utan avtal.

Samtidigt kommer vissa tecken på framsteg i förhandlingarna, eller åtminstone att de ”inte rör sig bakåt”, som en källa uttryckte sig för Financial Times på söndagen.

– Vi är inte nära en uppgörelse. Det handlar bara om att tillräckliga framsteg görs för att de ska anse att det är värt att fortsätta samtalen, sade en EU-tjänsteman till tidningen.

På måndagsmorgonen informerar EU:s chefsförhandlare Michel Barnier medlemsländernas EU-ambassadörer och brexitgruppen i EU-parlamentet som måste godkänna en eventuell uppgörelse.

– Vi ska ska ge detta avtal alla chanser, [att enas] är fortfarande möjligt, sade Barnier inför måndagsmorgonens lägesgenomgångar, enligt Reuters.

Enligt Barnier återstår nu två knäckfrågor. Det är rättvisa konkurrensvillkor för företag och tillgången till brittiska vatten för EU-fiskare.

I den tredje knäckfrågan – om hur eventuella framtida tvister mellan EU och Storbritannien ska lösas – ska man ha gjort ”begränsade framsteg”.

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
annons
TCO
annons LO
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons
TCO
annons LO
annons
Fackliga Brysselkontoret