Hoppa till huvudinnehåll
Annons
Hoppa till fördjupning
EU:s utrikeschef, den spanske socialdemokraten Josep Borrell, på väg in på måndagens utrikesministermöte i Bryssel.

Utvecklingen i Ryssland oroar EU

BRYSSEL 25 januari 2021

Efter helgens ryska massgripanden av demonstranter har EU:s utrikeschef Josep Borrell satt händelserna i Ryssland högst på dagordningen för måndagens utrikesministermöte i Bryssel. Polen kräver skärpta sanktioner.

Närmare 3 600 personer har gripits i runt om Ryssland efter lördagens protester mot att oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj sattes i polisförvar då han för en vecka sedan återvände till landet, uppger Bloomberg.

– Denna våg av gripanden är något som oroar oss mycket, sade EU:s utrikeschef Josep Borrell på måndagen inför det månatliga EU-mötet med medlemsländernas utrikesministrar på måndagen.

Redan i lördags beklagade Borrell ”det oproportionerliga våldsanvändandet och nedsläckningen av internet- och telefonuppkopplingar”.

Polen kräver sanktioner – diskuteras av utrikesministrarna i EU

I dag måndag ska EU-ländernas utrikesministrar diskutera utvecklingen i Ryssland och EU:s respons därpå. Inför mötet uppmanar den polske presidenten Andrzej Duda EU att öka på sina sanktioner mot Ryssland.

– Det finns inga andra medel [än sanktioner] för att sätta press på en stat som bryter mot internationell rätt, sade Duda till FT och lyfte fram åtgärder mot det statliga ryska energibolaget Gazprom som ett sätt att sätta press på Putin.

I Ryssland planeras ytterligare protester under kommande helg, enligt Yle.

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
annons
TCO
annons LO
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons
TCO
annons LO
annons
Fackliga Brysselkontoret