Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning

Löfven kräver mer EU-reglering av sociala medier

STOCKHOLM 13 januari 2021

Statsminister Stefan Löfven varnar för samhällsutvecklingen i USA och vill därför ha en ny EU-reglering av internet. Det framkom i en partiledardebatt med Sverigedemokraternas ledare Jimmie Åkesson på onsdagen. 

Den aktuella EU-frågan om yttrandefriheten i sociala medier diskuterades på årets första partiledardebatt i riksdagen mellan SD-ledaren Jimmie Åkesson och statsminister  Stefan Löfven (S). Att replikskiftet ägde rum en vecka efter Trumpanhängarnas stormning av USA:s parlament i Washington märktes tydligt och statsministern tog det som ett avskräckande exempel. De båda sade sig vilja reglera yttrandefriheten men var oense om hur det ska ske.

Jimmie Åkesson menade att konservativa politiker var särskilt utsatta för begränsningar i sociala medier och ville ha besked från Löfven.

– I dag har vi en situation med digitala IT-jättar som tar sig rätten att begränsa människors yttrandefrihet, stänga av människor som har misshagliga uppfattningar. Det handlar om medier i Sverige det handlar om USA:s president och en lång rad oppositionella konservativa företrädare runt om i världen. Vad har Stefan Löfven att säga om detta, är det en rimlig ordning, frågade Jimmie Åkesson i talarstolen på onsdagen.

Statsministern replikerade att ingen kan ha en ovillkorlig rätt att få sina yttranden spridda av andra, utan att det finns gränser för det. Han sade att sociala medier borde stärka demokratin och vara en plats för dialog mellan människor men i stället har det spårat ur.

–  Jag menar att det behövs en reglering [av sociala medier]. Vi måste kunna betrakta dem som en tidning. Att det finns någon som är ansvarig för innehållet. Det är den vägen vi ska gå. Jag ser inte framför mig att det är de stora ägarna av plattformarna som ska avgöra men vi måste ha en reglering så att vi stoppar detta som vi har sett lett till ett vansinne i USA, sade Stefan Löfven.

SD-ledaren ville dock inte jämföra sociala medier med tidningar och oroade sig över att Stefan Löfvens förslag skulle begränsa yttrandefriheten ännu mer.

– Jag köper inte Stefan Löfvens uppfattning att [sociala medier] är jämförbara med en tidning. De som äger dessa plattformar äger ju en grundläggande informationsinfrastruktur, det är inte en tidning, utan de har en enorm makt. Jag är glad att Stefan Löfven vill att detta ska regleras men jag är rädd att den reglering Stefan Löfven vill göra kommer att inskränka yttrandefriheten ytterligare. Här måste vi städa upp [och] ställa krav på yttrandefrihet, sade Åkesson och påpekade att partivänner hade utestängts från sociala medier på “fullständigt obegripliga grunder”.

Stefan Löfven menade att Åkesson var oklar i ansvarsfrågan och att det måste finnas en gräns för vad som får sägas i sociala medier. Statsministern lyfte fram de aktuella EU-förslagen om reglering av internet och digitala tjänster som en väg att gå vidare med frågan.

– Jag tycker det är rimligt att man gör det. Det kan inte vara en mänsklig rättighet att jag ska få häva ur mig vad som helst i sociala medier. För det är det här som leder till den situation som vi har sett i USA. Det är dags att säga ifrån nu, en gång för alla, sade Stefan Löfven.

Mer fakta

Anders Selnes
Chefredaktör
Skicka epost
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret