Hoppa till huvudinnehåll
Annons
Hoppa till fördjupning
EU-kommissionen har beställt upp till 400 miljoner doser av Astra Zenecas covid-19-vaccin. Arkivbild.

Vaccinbråk trappas upp – Ingen lösning i sikte

BRYSSEL 28 januari 2021

EU-kommissionen beskyller läkemedelsföretaget Astra Zeneca för att bryta mot sitt vaccinkontrakt. Företaget avvisar anklagelserna och pekar på att Storbritannien tecknade sitt avtal innan EU.

– Läkemedelsföretag, vaccinutvecklare, har moraliska, samhälleliga och kontraktsenliga åtaganden som de måste upprätthålla, sade EU:s hälsokommissionär Stella Kyriakides på onsdagskvällen efter ett möte med representanter för medlemsländerna och läkemedelesföretatget Astra Zeneca.

I fredags meddelade Astra Zeneca att dess första leverans av deras covid-19-vaccin kommer att bli betydligt mindre än beräknat under första kvartalet i år. Sedan dess har kommissionen legat på Astra Zeneca för att få klarhet i vad som hänt med vaccinen som skulle till EU-länderna. 

Astra Zeneca tackade först nej till att delta i onsdagens möte, men ändrade sig sedan. Kyriakides beklagade efteråt att man inte fått någon klarhet i företagets leverensplaner.

I en intervju med europeiska tidningar sade Astra Zenecas chef Pascal Soriot att företaget skulle göra sina bästa ansträngningar för att kunna leverera de utlovade vaccindoserna till EU-länderna och pekade även på produktionsproblem.

– Vi har inte förbundit oss till något med EU. Det är inget åtagande vi har till EU, det handlar om bästa ansträngningar, sade Soriot som menade att Storbritannien tecknade ett liknande avtal med Astra Zeneca tre månader innan kommissionen gjorde det å EU-ländernas vägnar.

Detta avvisas av kommissionen som menar att löftet om vaccinleveranserna inte handlar om vilka som tecknar avtal först.

– Synen att företaget inte är skyldigt att leverera bara för att vi undertecknade ett kontrakt om ”bästa ansträngningar” är varken korrekt eller acceptabelt, sade Kyriakides som pekade på att det inte finns någon klausul i avtalet om prioritetsordning för leveranser.

Enligt en EU-diplomat fick Storbritannien vaccindoser tillverkade i Astra Zenecas fabriker i EU-länder när företagets brittiska fabriker hade problem tidigare att producera tillräckliga mängder.

– Det är bara logiskt att vacciner från Storbritannien nu levereras till EU, sade EU-tjänstemannen, enligt FT

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
annons
TCO
annons LO
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons
TCO
annons LO
annons
Fackliga Brysselkontoret