Hoppa till huvudinnehåll
Annons
Hoppa till fördjupning
Polska parlamentsledamoten Jadwiga Wiśniewska (t.v), EU-kommissionären Helena Dallí (mitten) och svenska parlamentsledamoten Malin Björk (V) (t.v).

Abortfrågan i fokus när Polens rättssystem kritiserades

26 februari 2021

EU-parlamentet har tröttnat på att EU-kommissionen gör för lite för att hantera den politiska utvecklingen med bristande rättsstatlighet i Polen och bjöd i onsdags in EU-kommissionär Helena Dallí och polska regeringsrepresentanter till utfrågning.

Under onsdagen hölls en utfrågning med inbjudna personer i EU-parlamentet under rubriken; Angrepp på aborträtten och överträdelser av rättsstatsprincipen i Polen. Utfrågningen kom en månad efter att Polens konstitutionsdomstol godkänt ett nästan heltäckade förbud mot abort.

– Än en gång diskuterar parlamentet frågor som EU inte har någon befogenhet till. Ni säger att abort är okej – nej, abort kommer aldrig någonsin att vara okej! Ni väljer dödens civilisation. Jag vill verkligen appellera till parlamentet att inte yttra sig inte i dessa frågor, sade parlamentsledamoten Jadwiga Wiśniewska, tillhörande det polska regeringspartiet högerpopulistiska Lag och rättvisa, och parlamentskollegan tillhörande det polska högerpartiet Solidariska polska tog vid:

– Ni talar om kvinnors rättigheter och hälsa, vad gäller då de ofödda barnens rättigheter? sade Europaparlamentariker Patryk Jaki.

En av de som riktade kritik mot de polska ledamöternas resonemang var den gröna parlamentsledamoten tyskan Terry Reintke.

– Det är absurt att tala om maktfördelning i den här diskussionen och är för mig nästintill oacceptabelt. Det handlar om rättsväsendets oberoende, och ni har faktiskt internationella åtaganden som ni bryter mot, kontrade Terry Reintke och krävde att kommissionen skulle stå upp för kvinnors rättigheter och rättsstatligheten i Polen.

EU-kommissionären Helena Dallí svarade att kommissionen kommer att agera där de har befogenhet.

– Vi har inte befogenheter när det gäller aborträtt men vi har medel som vi gör tillgängliga för civilsamhället och medborgare, när det gäller rättvisefrågor och jämställdhet i olika program, sade Helena Dallí och lovade att agera när fördragen kränks om det finns bevis.

Att abortfrågan togs upp i debatten, fastän EU inte har någon befogenhet att besluta i frågan, menar Europaparlamentariker Malin Björk (V) är oundvikligt. 

– Det går inte att hålla isär respekten för demokrati och rättsstat, och attackerna på kvinnors rättigheter i Polen. Nu har man tagit kontroll över domstolssystemet och använt det i denna fråga, då måste man se det för vad det är, att det är ett auktoritärt maktövertagande, säger Malin Björk till Europaportalen och fortsätter:

– Det finns ingen som ifrågasätter att EU ska ha eller inte ska ha kompetens när det gäller abortlagstiftning, vi vet att EU inte har någon. Det här handlar om demokrati och om rättsstaten, säger Björk.

Mer fakta

Emmy Olofsson
Journalistpraktikant
Skicka epost
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
annons
TCO
annons LO
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons
TCO
annons LO
annons
Fackliga Brysselkontoret