Annons

Europaparlamentariker Abir Al-Sahalni (C).

Bild: Europaparlamentet

Hoppa till artikelns andra spalt.

Debatt: Sex punkter för ett starkare, grönare och friare Europa

En storskalig vaccinering är Europas främsta prioriterat under de kommande månaderna. Men även stärka ekonomins möjligheter att komma på fötterna igen grönare och friare än tidigare, skriver Europaparlamentariker Abir Al-Sahlani (C).

Det senaste året har varit tufft för Europa, med en pandemi som nu snart har tagit 700 000 människoliv. Det är både ofattbart och fruktansvärt tragiskt. Coronapandemin innebär också att alldeles för många företag går på knäna och alldeles för mycket i samhällsutvecklingen har satts på paus i hopp om att det normala ska återkomma. 

Offensiv och transparent vaccinationskampanj

När vi nu har tillgång till vaccin har vi en chans att hindra och vända utvecklingen. Det är viktigt att så många som möjligt vaccineras så snart det bara går och därför måste EU öka och snabba på godkännandet av flera vaccin. I en fråga så viktig som människors hälsa så behövs också full transparens och tydlig information till medborgarna och vaccinföretagen måste hålla det dom lovat och leverera därefter.

Vi behöver stärka företag 

Företagen och tillväxten har fått ta stora smällar under Coronapandemin när hela ekonomin har hamnat på villovägar. EU:s medlemsstater börjar nu för andra gången sedan pandemins utbrott att stänga gränserna. Problemet är att mindre rörlighet också innebär mindre ekonomi. Flygen står still på kontinenten, många arbetstagare kan inte utföra sina jobb och varorna har svårt att nå affärerna. Minskningen av rörlighet har kanske varit nödvändig för att minska spridningen, men att juridiskt blockera gränser kommer att innebära en gigantisk ekonomisk smäll. 

Därför måste vi så fort som hälsoläget gör det möjligt återgå till öppna och fria gränser EU:s länder emellan. Det behövs också initiativ för ett mer levande företagsklimat, bland annat investeringar i forskning och innovation. De medel som kommer att finnas tillgängliga inom ramen för återhämtningsprogrammen kommer behöva ha ett starkt tillväxtfokus.  

En grön återhämtning

Den kommande tiden är ett gyllene läge att se till att öka den gröna omställningen snabbas på. När EU-stöd på närmare 8 000 miljarder kronor kommer att börja betalas ut för att rädda Europas ekonomier så ska vi se till att detta göras på ett sätt som tar hänsyn till miljö och klimat. Det kan inte vara så att när vi ska kickstarta ekonomin, så ska det vara sjuttiotalets fossildrivna ekonomi vi ska få tillbaka.

En human och ansvarsfull migrationspolitik

Annons

Det var inte en dag för tidigt när Ylva Johansson presenterade den nya migrationspakten i september. Under våren måste vi alla ansvarsfulla och liberala krafter i EU stå upp för en ny migrationspolitik, som både är ansvarsfull och human. Där EU:s länder tar ett gemensamt ansvar och där alla människor får en rättssäker och rättvis prövning oavsett vart i EU man befinner sig. 

Bekämpa korruption och maktmissbruk 

Val i 11 EU-länder har försenats och allvarliga problem relaterade till rättsstatsprincipen har förekommit under de senaste månaderna. Bulgarien, Rumänien och Ungern får fortsatt bottenbetyg i de granskningar av frihet och korruption som gjorts. Rättsstatsprinciperna och de demokratiska institutionerna måste respekteras, trots virusets framfart. EU-kommissionen måste se till att granska utvecklingen och upprätthålla ordningen, även under dessa utmanande tider. 

Nej till mer detaljreglering och klåfingrighet

Förutom EU-direktivet om minimilöner som presenterades under vintern 2020 så har sedan årsskiftet Portugal tagit över ordförandeskapet i EU-rådet. Deras uttalade ambition är att ”förverkliga den europeiska sociala pelaren” och har bjudit in samtliga medlemsländer till ett nytt socialt toppmöte denna gång i Porto. 

Det är alarmerande och kan riskera svensk lönebildning och arbetsmarknadsmodell fullständigt. EU inte ska springa för långt fram och hålla fingrarna i styr från klåfingrighet. Centerpartiet kommer arbeta stenhårt för att inte låta Bryssel och EU-kommissionen detaljreglera den svenska arbetsmarknaden, kollektivavtal och de regler som gäller här.

Det är utmanande tider. Men med dessa punkter kan vi skapa ett grönare och mer fritt Europa som studsar tillbaka starkare efter krisen. 

 

Abir Al-Sahlani (C)
Europaparlamentariker