På onsdagen framträdde EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen i Bryssel och introducerade EU:s nya beredskapsplan, HERA Incubator.

Bild: EU-kommissionen

Hoppa till artikelns andra spalt.

Kommissionen: Så ska EU möta det nya virushotet

En ny beredskapsplan för virusmutationer och ett andra vaccinkontrakt med Moderna. Det var Ursula von der Leyens coronabudskap från EU-kommissionen på onsdagen. Hon kommenterade även rykten om ryskt vaccinerbjudande.

På onsdagen framträdde EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen i Bryssel i vad som förhandsspekulationerna betraktat som ett försök att återta initiativet i coronabekämpningen. 

Framförallt fokuserade ordförande Leyen på en ny beredskapsplan som ska möta hotet från virusmutationer. Planen, som kallas för ”HERA Incubator”, syftar till att upptäcka, analysera och anpassa sig till nya virusvarianter, påskynda läkemedelsmyndigheten EMA:s godkännande av vacciner och stödja massproduktionen av anpassade eller nya covid-19-vaccin. 

Enligt kommissionen kommer 75 miljoner euro att investeras i att utveckla tester i medlemsländerna och ytterligare 150 miljoner euro till forskning och datautbyte.

– Det är ett nytt offentlig-privat samarbete som samlar kunskapen och resurserna för tidig upptäckt av virusvariationer fram till snabb massproduktion, sade kommissionens ordförande Ursula von der Leyen.

De svenska parlamentsledamoterna Jytte Guteland (S) och Jessica Polfjärd (M) är positiva till initiativet.

– Vi välkomnar att kommissionen vidtar konkreta åtgärder för att öka utvecklingen och produktionen av vacciner. Tiden är högst betydelsefull, säger Jytte Guteland. 

– Vi får självklart titta närmare på detta initiativ, men ökad samverkan såväl som snabbare processer är välkommet, säger Jessica Polfjärd.

Förutom den nya beredskapsplanen uppgavs också att EU-kommissionen skrivit på ett andra kontrakt med vaccintillverkaren Moderna på att köpa 300 miljoner extra doser av deras vaccin.

På frågan om godkända virusvaccin så kommenterade Leyen också rykten huruvida Ryssland ansökt om EU-godkännande av vaccinet Sputnik V, vilket enligt Leyen inte är fallet.

– Vi undrar fortfarande varför Ryssland erbjuder oss miljontals doser samtidigt som de inte kommit tillräckligt långt med att vaccinera sitt eget folk, sade Ursula von der Leyen.