Hoppa till huvudinnehåll
Annons
Hoppa till fördjupning
Stor oenighet mellan svenska Europaparlamentariker huruvida EU:s utrikeschef Josep Borrells borde avgå eller ej.

Svenska EU-politiker oeniga om Borrells avgång

STOCKHOLM 9 februari 2021

Missnöjet över vad som beskrivs som EU:s utrikeschef Josep Borrells alltför passiva agerande i Moskva är stort, inte minst hos de svenska EU-politikerna. Men inte alla kräver hans avgång.

– Avgå Borrell, kräver Arba Kokalari (M) och Charlie Weimers (SD) och 71 andra Europaparlamentariker efter vad de anser varit förödmjukande scener i samband med utrikeschefen Josep Borrells presskonferens med Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov i fredags. Det framgår i ett brev till EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen. 

EU-politikerna är “extrem oroade” då de anser att EU:s utrikeschef Borrell - med flertal misslyckade tillfällen att lyfta EU:s intressen och försvara unionen mot Rysslands anklagelser - har “skadat Europeiska Unionens rykte”.

– Borrells agerande i Moskva var ett fiasko, och visade att han inte har förmåga att föra EU:s talan gentemot Ryssland. Borrell borde ha varit mycket tydligare i sin kritik och inte ryggat för Kreml, säger Arba Kokalari till Europaportalen och berättar att hon skrev under i syfte att skicka en signal att Borrells agerande var oacceptabelt.

Enligt parlamentsledamoten Charlie Weimers (SD) är det inte första gången som Josep Borrell “gör bort sig”.

– Denna gång var det dock uppenbart att han saknade det handlag och den skicklighet som krävdes. Med sin feltajmade resa och oskickliga agerande skadade han sin egen trovärdighet och undergrävde sitt ämbetes värdighet. Att så många faktiskt skrivit under är en mycket kraftfull signal att Borrell inte duger, säger Weimers till Europaportalen.

Inte heller Miljöpartiets ledamöter är imponerade över Borrells insats och anser att “EU:s främsta diplomat är en dålig diplomat”.

– EU måste vara bättre än så här. Josep Borrells insats imponerar inte. Vi måste alltid stå upp för våra demokratiska värderingar och för respekten för mänskliga rättigheter. Det är särskilt viktigt mot ett allt mer auktoritärt och antidemokratiskt land som Ryssland, säger Pär Holmgren (MP) ledamot i parlamentets Rysslandsdelegation, i ett uttalande. Holmgren kräver dock inte Borrells avgång.

Evin Incir (S) instämmer i kritiken mot Josep Borrells agerande men även hon anser att kravet om hans avgång är att gå för långt.

– Jag tycker att Borrell kunde ha varit mycket tydligare och mycket hårdare mot det förtryck som pågår i Ryssland, men att kräva hans avgång som en del höger- och extremhögerparlamentariker tycker anser jag är att gå lite väl långt, säger Evin Incir.

– Jag tycker att det är viktigt att fokusera på det allvarliga läget i Ryssland istället för att driva något slags ”jippo” och försöka vinna politiska poäng här hemma i Sverige, fortsätter Incir.

Emmy Olofsson
Journalistpraktikant
Skicka epost
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
annons
TCO
annons LO
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons
TCO
annons LO
annons
Fackliga Brysselkontoret