Veckans EU-toppmöte kommer att hållas på videolänk. Arkivbild.

Bild: EU

Hoppa till artikelns andra spalt.

Biden hälsar på under EU-toppmöte

Den amerikanske presidenten Joe Biden kommer att delta i veckans virtuella EU-toppmöte. En viktig fråga blir hur EU ska agera för att säkerställa och genomföra vaccineringen mot codiv-19.

På torsdag och fredag äger EU-ländernas årliga marstoppmötet rum. USA:s president Joe Biden kommer under en punkt att delta på länk för att ”dela med sig av sin syn på vårt framtida samarbete”, skriver Europeiska rådets ordförande Charles Michel i sitt inbjudningsbrev.

Den viktigaste frågan på toppmötet blir vaccinationen mot covid-19 som pågår i medlemsländerna. Ledarna väntas bland annat diskutera huruvida man ska införa ett exportstopp av vaccin till länder som inte exporterar till EU eller som redan har vaccinerat en större andel av befolkningen än EU-länderna har.

På utrikessidan kommer man diskutera den allt frostigare relationen mellan EU och Ryssland såväl som Turkiet.

Inre marknaden, industripolitik och digitalisering står även på dagordningen. 

På fredagen kommer även ett eurotoppmöte äga rum där även ledarna från länder som står utanför valutaunionen får delta. De ska då diskutera eurons internationella roll. På grund av coronaläget kommer toppmötet att ske på distans.