Hoppa till huvudinnehåll
Annons
Hoppa till fördjupning
EU-kommissionens vice ordförande Věra Jourová.

EU lovar coronaintyg för alla till sommaren

STOCKHOLM 17 mars 2021

Om medlemsländerna och Europaparlamentet kommer överens kan det lagom till sommarens semestrar finnas gratis EU-intyg för alla som vill visa att de inte har corona.

På onsdagen lade EU-kommissionen fram ett förslag på vad de kallar ett digitalt grönt intyg som ska öppna upp för fri rörlighet inom EU. Intyget ska vara gratis och finnas både digitalt och i pappersform och kunna bestå av tre delar: vaccinationsintyg, testintyg och friskintyg från de som haft covid-19.

– Det digitala gröna intyget erbjuder en EU-omfattande lösning så att EU-medborgarna kan dra fördel av ett verktyg som stöder den fria rörligheten i EU, sade EU-kommissionens vice ordförande Věra Jourová i ett uttalande.

Att intyget även ska omfatta de som testat negativt eller har tillfrisknat från coronaviruset beror på att man inte vill diskriminera de som inte vill eller kan vaccinera sig. Ett liknande intyg ska även tas fram för de som bor i EU men inte är EU-medborgare. Närmast kommer förslaget att snabbbehandlas av Europaparlamentet och ministerrådet. När beslutet är klart kommer förordningen att gälla i alla EU-länder som fort det blivit publicerat.

– Europas gränser har till följd av pandemin blivit som ett high chaparral, ett kaossystem med helt olika och varierande krav. Därför är jag imponerad att kommissionen vågar föreslå en förordning som innebär att länderna får något på halsen de tvingas följa, säger Europaparlamentariker Abir Al-Sahlani (C).

Anders Selnes
Chefredaktör
Skicka epost
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
annons
TCO
annons LO
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons
TCO
annons LO
annons
Fackliga Brysselkontoret