EU-kommissionens vice ordförande Věra Jourová.

 

Hoppa till artikelns andra spalt.

EU lovar coronaintyg för alla till sommaren

Om medlemsländerna och Europaparlamentet kommer överens kan det lagom till sommarens semestrar finnas gratis EU-intyg för alla som vill visa att de inte har corona.

På onsdagen lade EU-kommissionen fram ett förslag på vad de kallar ett digitalt grönt intyg som ska öppna upp för fri rörlighet inom EU. Intyget ska vara gratis och finnas både digitalt och i pappersform och kunna bestå av tre delar: vaccinationsintyg, testintyg och friskintyg från de som haft covid-19.

– Det digitala gröna intyget erbjuder en EU-omfattande lösning så att EU-medborgarna kan dra fördel av ett verktyg som stöder den fria rörligheten i EU, sade EU-kommissionens vice ordförande Věra Jourová i ett uttalande.

Att intyget även ska omfatta de som testat negativt eller har tillfrisknat från coronaviruset beror på att man inte vill diskriminera de som inte vill eller kan vaccinera sig. Ett liknande intyg ska även tas fram för de som bor i EU men inte är EU-medborgare. Närmast kommer förslaget att snabbbehandlas av Europaparlamentet och ministerrådet. När beslutet är klart kommer förordningen att gälla i alla EU-länder som fort det blivit publicerat.

– Europas gränser har till följd av pandemin blivit som ett high chaparral, ett kaossystem med helt olika och varierande krav. Därför är jag imponerad att kommissionen vågar föreslå en förordning som innebär att länderna får något på halsen de tvingas följa, säger Europaparlamentariker Abir Al-Sahlani (C).