Annons

Hoppa till artikelns andra spalt.

EU skärper exportvillkor för vaccin

EU inför inget exportförbud för vaccin men skärper exportvillkoren med krav på ömsesidighet och proportionalitet. Det framgår en förordning som EU-kommissionen föreslog på onsdagen.

Med nya EU-krav på ömsesidighet kan det bli svårare att exportera vaccin till länder som inte själva tillåter export som exempelvis Storbritannien. Likaså införs en regel om proportionalitet vilket betyder att EU och medlemsländerna kan hindra eller begränsa vaccinexport till länder som inte är lika drabbade av covid som EU eller har kommit längre i sin vaccinering än EU.

– Samtidigt som våra medlemsländer nu konfronteras med pandemins tredje våg och inte alla företag levererar i enlighet med sina avtal, är EU den enda större producenten inom OECD som fortfarande exporterar vacciner i stor omfattning till dussintals länder. Handelsvägar bör dock vara öppna i båda riktningarna. EU-kommissionen kommer därför lägga till ömsesidighet och proportionalitet som kriterier som måste beaktas i EU:s nuvarande mekanism för exporttillstånd, säger Ursula von der Leyen, EU-kommissionens ordförande i ett uttalande på onsdagen.

EU-kommissionen och medlemsländerna ska tillsammans bedöma om den begärda exporten utgör ett hot mot det egna behovet av vaccin eller mot behovet av olika vaccinkomponenter.

EU-kommissionen betonar att unionen står fast vid sitt beslut att visa internationell solidaritet. Därför kommer reglerna inte heller framöver gälla vaccinleveranser som ges som humanitärt bistånd eller till de 92 låg- och medelinkomstländerna som omfattas av Covax förhandsåtagande om inköp av vacciner.