Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Veckans omröstning i EU-parlamentet om att göra EU till en frihetszone för hbtq-personer är ett symboliskt beslut. Arkivbild.

EU utropat till frihetszon för hbtq-personer

BRYSSEL 12 mars 2021

I en symbolisk gest utropar EU-parlamentet unionen till en frihetszon för hbtq-personer i reaktion på utvecklingen i främst Polen. Alla svenska EU-parlamentariker röstade för förutom Sverigedemokraterna.

Med rösterna 492 mot 141 och 46 som avstod röstade EU-parlamentet på torsdagen för en resolution som utropar EU till ”en frihetszon för hbtqi-personer”. 

” Hbtqi-personer överallt i Europeiska unionen bör få leva fritt och offentligt visa sin sexuella läggning, sin könsidentitet, sitt könsuttryck och sin könskaraktär, utan att behöva vara rädda för intolerans, diskriminering eller förföljelse på dessa grunder”, heter det i texten.

Resolutionen – som är en åsiktsyttring från parlamentet – är ett svar på utvecklingen för hbtq-personer i främst Polen men även länder som Ungern, Rumänien och Lettland kritiseras. I Polen har fler än hundra regioner och kommuner proklamerat sig vara ”fria från så kallad hbti-ideologi”.

Alla närvarande svenska EU-parlamentariker röstade för resolutionen förutom Sverigedemokraternas som lade ned sina röster. Den flesta nej-rösterna kom från EU-parlamentariker som tillhör de polska respektive ungerska regeringspartierna och från den högerextrema ID-gruppen med bland annat franska Nationell samling och tyska AfD.

– Den text som parlamentet förberett är absurd. Den visar att kammaren blivit en stor ideologisk maskin som vill skapa en ny människa genom till vilket pris som helst, sade den polske EU-parlamentarikern Ryszard Legutko, en av två ordförande för nationalkonservativa ECR-gruppen, under debatten. Han anser att frågan ska skötas på medlemslandsnivå.

Enligt Legutko står den den polska regeringen bara för ”den heliga rätten” att försvara familjen som koncept och barn mot ”indoktrinering” av hbtq-frågor.

Svenska kommentarer

–  Införandet av hbtqi-fria zoner är vidrigt och går stick i stäv med EU:s grundläggande värden. Mänskliga rättigheter, vilket hbtqi-rättigheter är, är universella rättigheter och då kan man inte välja att respektera dem bara när det passar en, sade Europaparlamentariker Evin Incir (S).

– Att utnämna EU till en frihetszon för hbtqi-personer är en viktig markering. Nu måste vi ta nästa steg mot de mörkerkrafter som försöker inskränka på människor grundläggande fri- och rättigheter, sade Miljöpartiets EU-parlamentariker Alice Bah Kuhnke.

– Signalpolitiken är oerhört viktig – befolkning i Ungern och Polen ska veta att vi står bakom dem och att vi står upp för mänskliga rättigheter. Homofoba åsikter hör hemma på historiens soptipp. Om man som i Polen, eller som Orbán i Ungern, så starkt är emot hbtqi så är EU fel klubb att vara med i, sade Abir Al-Sahlani, Europaparlamentariker för Centerpartiet.

– Vi sätter ner foten och säger nej till homofobi, hat, hets och diskriminering. Vi accepterar inte utvecklingen i Polen, där det nu gått två år sedan första staden deklarerade att de var en “HBTQI-fri zon”, eller rättare sagt homofobzon,” sade Karin Karlsbro (L).

Mer fakta

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret