Hoppa till huvudinnehåll
Annons
Hoppa till fördjupning
Viktor Orbán, ungersk premiärminister och ledare för Fidesz, vid ett tidigare besök i EU-parlamentet.

Orbán söker nya politiska vänner

BRYSSEL 5 mars 2021

Efter att ha tvingats bort från EPP-gruppen i Europaparlamentet söker nu det ungerska högerpopulistiska regeringspartiet samarbete med partier som ”inte vill ha migranter, multikulturalism eller ha försjunkit ned i HBTQ-vansinne”. En partigrupp i EU-parlamentet välkomnar dem.

I onsdags meddelade Ungerns premiärminister Viktor Orbán att hans Fidesz-parti lämnar den konservativa och kristdemokratiska partigruppen EPP i EU-parlamentet. Detta efter att EPP efter flera års tvekan bestämt sig för att kasta ut Fidesz.

Enligt Orbán har EPP nu ”slutligen annekterats av Europas vänster” och söker istället nya samarbetspartier och en ny partigrupp för att kunna få inflytande i EU-parlamentet.

”Vår uppgift är tydlig. Nu – utan EPP – måste vi bygga en europeisk demokratisk höger som erbjuder ett hem för europeiska medborgare som inte vill ha migranter, som inte vill ha multikulturalism, som inte försjunkit ned i HBTQ-vansinne, som försvarar Europa kristna traditioner, som respekterar nationernas suveränitet och som ser sina nationer inte som en del av det förflutna utan som en del av deras framtid”, skriver Orbán.

Först ut att erbjuda en plats åt Fidesz är högerextrema ID-gruppen i EU-parlamentet där bland annat franska Nationell samling, tyska AfD och italienska Lega ingår.

”Viktor Orbán är välkommen hos oss”, skriver Jörg Meuthen, för vice ordförande för ID, på sin Facebook-sida.

ECR-gruppen som bland annat samlar Sverigedemokraterna och polska regeringspartiet Lag och rättvisa har uttryckt sina sympatier med Fidesz’ parlamentariker.

"Vi har alltid varit öppna för dem som delar våra värderingar och som ser ECR som en möjlig politisk hemvist", heter det i ett uttalande från gruppens två ledare Ryszard Legutko och Raffaele Fitto.

Mer fakta

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
annons
TCO
annons LO
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons
TCO
annons LO
annons
Fackliga Brysselkontoret