Viktor Orbán, ungersk premiärminister och ledare för Fidesz, vid ett tidigare besök i EU-parlamentet.

Bild: EU-parlamentet

Hoppa till artikelns andra spalt.

Orbán söker nya politiska vänner

Efter att ha tvingats bort från EPP-gruppen i Europaparlamentet söker nu det ungerska högerpopulistiska regeringspartiet samarbete med partier som ”inte vill ha migranter, multikulturalism eller ha försjunkit ned i HBTQ-vansinne”. En partigrupp i EU-parlamentet välkomnar dem.

I onsdags meddelade Ungerns premiärminister Viktor Orbán att hans Fidesz-parti lämnar den konservativa och kristdemokratiska partigruppen EPP i EU-parlamentet. Detta efter att EPP efter flera års tvekan bestämt sig för att kasta ut Fidesz.

Enligt Orbán har EPP nu ”slutligen annekterats av Europas vänster” och söker istället nya samarbetspartier och en ny partigrupp för att kunna få inflytande i EU-parlamentet.

”Vår uppgift är tydlig. Nu – utan EPP – måste vi bygga en europeisk demokratisk höger som erbjuder ett hem för europeiska medborgare som inte vill ha migranter, som inte vill ha multikulturalism, som inte försjunkit ned i HBTQ-vansinne, som försvarar Europa kristna traditioner, som respekterar nationernas suveränitet och som ser sina nationer inte som en del av det förflutna utan som en del av deras framtid”, skriver Orbán.

Först ut att erbjuda en plats åt Fidesz är högerextrema ID-gruppen i EU-parlamentet där bland annat franska Nationell samling, tyska AfD och italienska Lega ingår.

”Viktor Orbán är välkommen hos oss”, skriver Jörg Meuthen, för vice ordförande för ID, på sin Facebook-sida.

ECR-gruppen som bland annat samlar Sverigedemokraterna och polska regeringspartiet Lag och rättvisa har uttryckt sina sympatier med Fidesz’ parlamentariker.

"Vi har alltid varit öppna för dem som delar våra värderingar och som ser ECR som en möjlig politisk hemvist", heter det i ett uttalande från gruppens två ledare Ryszard Legutko och Raffaele Fitto.