Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Att skydda funktionsnedsattas rättigheter är en prioritet för kommissionen, enligt Helena Dalli, EU-kommissionär med ansvar för jämlikhet.

Kommissionär Dalli: Prioritet att skydda funktionsnedsattas rättigheter

STOCKHOLM 3 mars 2021

Personer med funktionsnedsättning ska ha samma rättigheter som personer utan funktionsnedsättning och ska skyddas från diskriminering. Det föreslår EU-kommissionen i en ny strategi.

– Det är något jag kämpat för länge, säger David Lega (KD).

På onsdagen presenterade EU-kommissionen ett förslag på en ny strategi för personer med funktionsnedsättning. Strategin, som bygger vidare på en tidigare strategin, syftar till att säkerställa att personer med funktionsnedsättning kan delta i samhället fullt ut och leva fritt från diskriminering.

– Det finns 87 miljoner européer som har någon form av funktionshinder och som har en högre risk för fattigdom och social utestängning än andra. Att skydda deras rättigheter är en prioritet för oss, sade Helena Dalli, EU-kommissionär med ansvar för jämlikhet.

Strategin utgår från FN-konventionen om rättigheter för personer med funktionsnedsättning, som samtliga medlemsländer skrivit på, för ny EU-lagstiftning på området.

– Låt oss använda den nuvarande krisen för att bygga ett rättvisare samhälle för alla, sade Helena Dalli.

Strategin innehåller initiativ kring tre huvudområden: det första handlar om att personer med funktionsnedsättning ska ha samma rättigheter som andra EU-medborgare att delta politiskt eller flytta till andra länder. 

Det andra handlar om rätten att leva självständigt och välja var och tillsammans med vem man vill bo, och det tredje om att skydda personer med funktionsnedsättning från alla former av diskriminering och våld. Bland annat kommer kommissionen att ta fram riktlinjer och lansera ett initiativ för att förbättra de sociala tjänsterna för personer med funktionsnedsättning.

David Lega (KD) välkomnar EU-kommissionens strategi då han anser att den ämnar höja ambitionen i funktionsrättsfrågor och höja kraven på medlemsländernas behandling av människor med funktionsnedsättning.

– Det är bra att kommissionen uppmanar medlemsstaterna att avinstitutionalisera för att senare kunna gå över till personlig assistans. Att strategin specifikt nämner ”Independent Living” som en av hörnstenarna är viktigt och välkommet, då det är något jag kämpat för länge. Däremot är jag fortsatt kritisk till att EU lägger sig i hur olika länder hanterar personlig assistans då detta bör beslutas på nationell nivå, säger David Lega till Europaportalen.

Europaparlamentariker Evin Incir (S) kallar strategin för ambitiös men efterlyser konkreta resultat.

–   Det är en ambitiös strategi, vilket är bra och viktigt, men det är först när den har implementerats inom EU och dess medlemsstater som vi kan slå oss till ro.  EU:s motto ”förenade i mångfald” får inte bara fortsätta vara en slogan, den måste även inkludera personer med funktionsvariationer på riktigt, säger Evin Incir.

Mer fakta

Emmy Olofsson
Journalistpraktikant
Skicka epost

Kommentera gärna nedan. I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s och, med deras kommentarsregler, erbjuder Europaportalen möjligheten för läsare att kommentera publicerat material. Observera att du är juridiskt ansvarig för alla kommentarer skrivna av dig.

Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Annonser
annons
Annons från Svenskt Näringsliv
Annons från socialdemokraterna
annons  från EU-kommissionen
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Skriv in din epostadress här:

Mer fakta

Annonser
annons
Annons från Svenskt Näringsliv
Annons från socialdemokraterna
annons  från EU-kommissionen
Fackliga Brysselkontoret