Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Svenska riksdagen har högst andel kvinnliga parlamentariker i EU. Arkivbild.

Riksdagen jämställdast i EU

BRYSSEL 8 mars 2021

Sverige har EU:s jämställdaste parlament men missar topplaceringarna när det gäller jämställda regeringar, antal kvinnliga regeringschefer och chefer.

Under fjolåret var 49,6 procent av ledamöterna i svenska riksdagen kvinnor vilket gör det till det mest jämställda parlamentet i EU-länderna. I EU var genomsnittet för andelen kvinnor i parlamenten närmare 33 procent. Minst andel kvinnor i EU hade Ungerns parlament med knappt 13 procent.

Sverige ligger även i toppskiktet när det gäller jämställdheten bland ministrar. EU:s mest jämställda regering hade dock Belgien där precis hälften var män och kvinnor. I Sverige var andelen kvinnor 52,2 procent att jämföra med EU-snittet på 32,7 procent. Fyra EU-länder hade mer än 50 procent kvinnor i regeringen.

Sverige ligger dock efter de flesta EU-länder när det gäller att ha haft en vald kvinnlig stats- eller regeringschef. Sverige tillsammans med åtta andra medlemsländer har inte haft en enda sådan sedan andra världskriget. I topp, med fyra kvinnliga stats- eller regeringschefer, ligger Finland följt av Polen.

När det gäller kvinnor på chefspositioner har Sverige flest i Norden med 41,9 procent på plats sex i EU där listan toppas av Lettland och Polen. I snitt är 34,3 procent av de över 9,5 miljoner cheferna i EU kvinnor.

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund

Kommentera gärna nedan. I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s och, med deras kommentarsregler, erbjuder Europaportalen möjligheten för läsare att kommentera publicerat material. Observera att du är juridiskt ansvarig för alla kommentarer skrivna av dig.

Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Annonser
Annons från EU-kommissionen
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Skriv in din epostadress här:

Annonser
Annons från EU-kommissionen
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret