Svenska riksdagen har högst andel kvinnliga parlamentariker i EU. Arkivbild.

Bild: EU

Hoppa till artikelns andra spalt.

Riksdagen jämställdast i EU

Sverige har EU:s jämställdaste parlament men missar topplaceringarna när det gäller jämställda regeringar, antal kvinnliga regeringschefer och chefer.

Under fjolåret var 49,6 procent av ledamöterna i svenska riksdagen kvinnor vilket gör det till det mest jämställda parlamentet i EU-länderna. I EU var genomsnittet för andelen kvinnor i parlamenten närmare 33 procent. Minst andel kvinnor i EU hade Ungerns parlament med knappt 13 procent.

Sverige ligger även i toppskiktet när det gäller jämställdheten bland ministrar. EU:s mest jämställda regering hade dock Belgien där precis hälften var män och kvinnor. I Sverige var andelen kvinnor 52,2 procent att jämföra med EU-snittet på 32,7 procent. Fyra EU-länder hade mer än 50 procent kvinnor i regeringen.

Sverige ligger dock efter de flesta EU-länder när det gäller att ha haft en vald kvinnlig stats- eller regeringschef. Sverige tillsammans med åtta andra medlemsländer har inte haft en enda sådan sedan andra världskriget. I topp, med fyra kvinnliga stats- eller regeringschefer, ligger Finland följt av Polen.

När det gäller kvinnor på chefspositioner har Sverige flest i Norden med 41,9 procent på plats sex i EU där listan toppas av Lettland och Polen. I snitt är 34,3 procent av de över 9,5 miljoner cheferna i EU kvinnor.