Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
De nya reglerna för lastbilstransporter antogs i somras. Arkivbild.

Sverige backar upp nya transportregler i EU-domstolen

BRYSSEL 24 mars 2021

Sverige tar juridisk strid mot sju medlemsländer som i EU-domstolen försöker riva upp unionens nya regler för lastbilschaufförer. – Dåliga arbetsvillkor och osund konkurrens hör inte hemma i åkeribranschen, säger infrastrukturminister Tomas Eneroth i en förklaring till Sveriges inställning.

Förra sommaren antog EU nya regler för internationella lastbilstransporter. Det så kallade vägpaketet reglerar bland annat villkoren för gränsöverskridande lastbilstransporter och kör- och vilotider för chaufförer. Men motståndet mot det, från framför allt länder i östra EU varifrån många lastbilsschaufförer kommer, har genom hela lagstiftningsprocessen legat fast.

Sju av dem – Polen, Ungern, Bulgarien, Rumänien, Litauen, Cypern och Malta – har tagit 15 rättsmål till EU-domstolen för att söka ogiltigförklara regelverket.

Regeringen meddelade i går onsdag att man kommer att intervenera i alla 15 rättsmål i EU-domstolen till försvar för vägpaketet något den beskriver som ”unikt”. 

– År av arbete ligger bakom den här reformen och vi är redo att kämpa för den. Dåliga arbetsvillkor och osund konkurrens hör inte hemma i åkeribranschen, sade infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) i ett uttalande.

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund

Kommentera gärna nedan. I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s och, med deras kommentarsregler, erbjuder Europaportalen möjligheten för läsare att kommentera publicerat material. Observera att du är juridiskt ansvarig för alla kommentarer skrivna av dig.

Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Annonser
Annons från Svenskt Näringsliv
Annons från socialdemokraterna
annons  från EU-kommissionen
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Skriv in din epostadress här:

Annonser
Annons från Svenskt Näringsliv
Annons från socialdemokraterna
annons  från EU-kommissionen
Fackliga Brysselkontoret