Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
EU införde i mars sanktioner mot Kina som därefter införde egna sanktioner mot EU. Arkivbild.

EU mullrar mot Kina – villkorar investeringsavtal

BRYSSEL 21 maj 2021

EU-parlamentet vägrar godkänna ett investeringsavtal med Kina så länge kinesiska sanktioner mot EU-medborgare ligger kvar.

I mars införde Kina sanktioner mot en rad EU-medborgare, däribland fem EU-parlamentariker. Sanktionerna var ett svar på att EU-länderna tidigare infört sanktioner för ”omfattande godtyckliga frihetsberövanden av framför allt uigurer i Xinjiang i Kina”.

Med en stor majoritet – 599 för, 30 mot och 58 blanka röster – antog på torsdagen EU-parlamentet en resolution som kritiserar de kinesiska sanktionerna för att vara ”grundlösa och godtyckliga”.

De lovade även att inte godkänna det i princip färdigförhandlade investeringsavtalet mellan EU och Kina så länge sanktionerna mot EU-medborgarna finns kvar.  

– Kina har gjort en felberäkning. De bör lära sig av sina misstag och tänka om. På grund av Kinas sanktioner har investeringsavtalet lagts i frysboxen, och parlamentet kräver att Kina häver sina sanktioner innan man behandlar [avtalet], sade den tyske miljöpartistiske EU-parlamentarikern Reinhard Bütikofe, som är en av dem som står på Kinas sanktionslista, i ett uttalande.

Kristdemokraternas EU-parlamentariker David Lega välkomnar ställningstagandet och ser en större problematik med investeringsavtalet.

– Redan innan Kinas sanktioner var jag mycket tveksam till investeringsavtalet i rådande situation. Att förhandla med ett land som Kina är mycket känsligt. Det går inte att blunda för den kinesiska kommunistregimens förtryck av den egna befolkningen: vedervärdiga brott mot miljoner, och åter miljoner, människor, säger Lega i ett uttalande till Europaportalen.

EU-parlamentets roll i unionens utrikespolitik är begränsad till viljeyttringar. Men det har en viktig roll när det gäller internationella handelsavtal där sådan måste få parlamentets slutliga godkännande.

Alla närvarande svenska EU-parlamentariker röstade för resolutionen. Mot texten röstade främst ungerska parlamentariker från regeringspartiet Fidesz som valt en prokinesisk hållning. Ungern blockerar samtidigt i ministerrådet ett gemensamt EU-uttalande om kritk mot Kina för dess sätt att begränsa det demokratiska självstyret i Hongkong.

Mer fakta

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret