Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
EU:s konkurrenskommissionär Margrethe Vestager, en dansk liberal.

Tuffare krav på utländska statsstödda företag i EU

BRYSSEL 6 maj 2021

Kommissionen vill skärpa reglerna för utländska statsstödda företag att ta sig in på EU:s inre marknad. – Vi vill att alla företag som verkar i EU, oavsett ursprung, respekterar våra husregler, säger konkurrenskommissionär Margrethe Vestager.

– Vi vill att alla företag som verkar i EU, oavsett ursprung, respekterar våra husregler. En av de äldsta reglerna vi har är att vi inte tillåter subventioner störa rättvis konkurrens, sade EU:s konkurrenskommissionär Margrethe Vestager när hon på onsdagen lade fram sitt förslag om nya regler för företag som får statsstöd från länder utanför EU.

Sedan mer än 60 år finns strikta regler för när EU-länderna kan ge stöd till företag, men reglerna har inte omfattat statliga stöd från länder utanför unionen.

– Företag som får utländska subventioner kommer behöva vårt godkännande [och de] måste berätta för oss vilka subventioner de fått när de deltar i offentliga upphandlingar, sade Vestager.

I huvudsak är det kinesiska statsstöd till företag som kommissionen vill få större möjlighet att granska å medlemsländernas vägnar, även om kommissionen understryker att verktyget ”kommer att tillämpas i lika hög grad på alla subventioner som beviljas av länder utanför EU som har en snedvridande effekt på den inre marknaden”.

Kommissionen vill kunna göra förhandsgranskningar av företag med en omsättning på minst 500 miljoner euro och där utländskt ekonomiskt stöd uppgår till minst 50 miljoner euro. Man vill även granska företag som deltar i offentliga upphandlingar värda minst 250 miljoner euro.

Slutligen vill även kommissionen kunna inleda granskningar av misstänkta utländska statsstöd på eget bevåg. Både varor och tjänster ska omfattas.

Kommissionens förslag skickas nu till lagstiftarna i EU-parlamentet och ministerrådet.

Mer fakta

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
Annons från EU-kommissionen
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Skriv in din epostadress här:

Annonser
Annons från EU-kommissionen
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret