Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
David Sassoli Europaparlamentets talman.

Debatt: Debatt: Lärdomar från pandemin kan reformera Europaparlamentet

David Sassoli 2 juni 2021

Pandemins femton månader av smärta, lidande och förlamning ger Europaparlamentet också en möjlighet att bli effektivare på många områden. Om alla gör sitt kommer vi att kunna tänka nytt och göra vårt funktionssätt mindre byråkratiskt och toppstyrt. Det skriver David Sassoli Europaparlamentets talman.

Efter femton månader med en pandemi som har vänt upp och ned på allt måste vi alla tänka om. Ingen sektor kan tro att det ska gå att vända tillbaka till livet som det var förr. Coronakrisen har visat väldigt tydligt var vi är starka, var vi är svaga, var vi måste förändra oss och vad vi kan förbättra. Det är en självrannsakan som måste göras. Vi kan inte rygga undan för lärdomarna av covid-19 och slänga alla erfarenheter vi har samlat på oss.

Dessa femton månader av smärta, lidande och förlamning ger oss en möjlighet att bli effektivare på många områden.

Det var just i denna anda som Europaparlamentet har startat en tankeprocess som står öppen för alla ledamöter om hur vi ska reformera vår institution och dess arbetssätt. Ett mycket viktigt tema är förhållandet mellan parlamentet och medborgarna.

Enkelt uttryckt, vi behöver idéer innan vi ger oss i kast med lagar och bestämmelser. Fram till slutet av juli kommer därför fem arbetsgrupper att fundera över en vision för framtidens parlament. Via en interaktiv plattform blir det en övning i gräsrotsdemokrati   där alla kan delta, och den avslutas i höst med en allmän diskussion som ska mynna ut i ett dokument med de reformer som vi behöver arbeta på under valperiodens andra halva.

Pandemin har visat att det på många sätt är svårt att arbeta med de nuvarande reglerna och att det behövs flexiblare instrument. Även våra institutioner måste fundera på hur de kan förbättra sina rutiner för att få det demokratiska systemet att svara bättre på vår tids utmaningar.

Det är min önskan att också de nationella parlamenten vill ompröva sitt sätt att fungera, för coronakrisen har fått oss att inse att EU är mer än bara institutionerna i Bryssel. Det finns nationella och regionala dimensioner som kastar direkta reflexer på unionens mekanismer. Tänk bara på hur viktiga och centrala regionerna och lokalförvaltningarna har varit i pandemihanteringen.

De är alla bitar i unionsdimensionen. Och om alla gör sitt kommer vi att kunna tänka om och tänka nytt och göra vårt funktionssätt mindre byråkratiskt och toppstyrt.

 

David Sassoli
Europaparlamentets talman

Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
Annons från EU-kommissionen
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Skriv in din epostadress här:

Annonser
Annons från EU-kommissionen
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret