EU-domstolen har sitt säte i Luxemburg. Arkivbild.

Bild: EU-domstolen

Hoppa till artikelns andra spalt.

EU-domstolen ger parlamentet rätt mot Ungern

EU-domstolen anser att omröstningen gick rätt till när EU-parlamentet för tre år sedan inledde ett förfarande mot Ungern för bristande respekt för demokratiska värden.​

2018 röstade EU-parlamentet för att inleda ett förfarande mot Ungern för att landets regeringen drivit det i en allt mer odemokratisk riktning och ”allvarligt åsidosätter” unionens värderingar med bland annat inskränkt press- och yttrande frihet och ökad korruption, ett så kallat 7.1-förfarande i EU-fördraget.

Annons

Den ungerska regeringen menade att omröstningen gått felaktigt till och tog frågan till EU-domstolen som i dag torsdag kom med sin dom.

”Domstolen ogillar Ungerns talan mot parlamentets resolution om inledande av ett förfarande för att slå fast att det finns en klar risk för att en medlemsstat allvarligt åsidosätter unionens värden”, heter det i ett uttalande.

Domstolen menar att ”parlamentet gjorde en korrekt bedömning när det inte beaktade nedlagda röster vid beräkningen av antalet avgivna röster” i omröstningen, något som den ungerska regeringen alltså menade var fel.