Hoppa till huvudinnehåll
Annons
Hoppa till fördjupning
EU-kommissionärer Margaritis Schinas, en konservativ grek.

EU drar tio lärdomar från pandemin

BRYSSEL 16 juni 2021

EU-kommissionen vill tillsätta en europeisk chefsepidemiolog och snabbt kunna tillverka hundratals miljoner vacciner vid framtida farsoter.

EU-kommissionen presenterade på tisdagen en rapport över de lärdomar man hittills dragit från coronapandemin och hur man i framtiden kan stå bättre rustad för liknande händelser ur ett rent hälsovårdsperspektiv.

– Det är en ärlig utvärdering av de lärdomar vi dragit från pandemin på hälsoområdet, sade EU-kommissionär Margaritis Schinas under presentationen.

Kommissionen sammanfattar erfarenheterna i tio lärdomar, se faktaruta, som bland annat handlar om att bli bättre på att övervaka det globala läget och snabbare upptäcka eventuella pandemier. Man vill även tillsätta en europeisk chefsepidemiolog, kunna tillverka vacciner i stor skala på kort tid efter att en pandemi brutit ut och bekämpa felaktig och vilseledande information.

Rapporten ska närmast diskuteras av medlemsländernas stats- och regeringschefer vid EU-toppmötet i nästa vecka. Senare i år ska kommissionen lägga fram konkreta förslag.

Mer fakta

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
annons
TCO
annons LO
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons
TCO
annons LO
annons
Fackliga Brysselkontoret