Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Omkring hälften av värphönsen i EU hölls i inredda burar 2019. Arkivbild.

EU-parlamentet stöder krav om burlös djurhållning

BRYSSEL 11 juni 2021

EU-parlamentet backar ett europeiskt medborgarinitiativ om att ”sätta stopp för djur i bur” och vill fasa ut användningen av burar inom EU:s djurhållning senast 2027.

Om tillräckligt många personer i tillräckligt många EU-länder ställer sig bakom ett så kallat medborgarinitiativ i en fråga måste kommissionen ta ställning till det. Ett sådant initiativ som att ”sätta stopp för djur i bur” har klarat de kraven.

På torsdagen bad EU-parlamentet kommissionen att ta fram ett konkret lagstiftningsförslag om att fasa ut användningen av burar i djurhållning till senast 2027.

 – Djur ska inte hållas i bur. Punkt slut. Ett förbud mot burhållning skulle ge stora hälsofördelar för både djuren och oss människor. Vi behöver en god djurhållning för att förebygga sjukdomar och skapa motståndskraft i våra livsmedelssystem, sade. EU-parlamentariker Pär Holmgren (MP) efter omröstningen som slutade med 558 ja-röster mot 37 nej-röster och 85 som avstod.

Enligt parlamentet sätts varje år över 300 miljoner produktionsdjur i bur under en del av eller för resten av livet. Kaniner följt av värphöns är de djur som oftast beburas. 

Djurens rätt är en av organisationerna bakom initiativet.

– Det är oerhört stort och viktigt att EU-parlamentet ställer sig bakom att fasa ut burarna inom EU till år 2027, sade Camilla Bergvall, riksordförande för Djurens rätt, i ett uttalande.

Alla närvarande svenska EU-parlamentariker röstade för.

 Europaparlamentet uppmanade samtidigt kommissionen att lägga fram ett lagförslag om att förbjuda grym och onödig tvångsmatning av ankor och gäss för produktion av ank- och gåsleverpastej.

Det är nu upp till kommissionen att avgöra hur man går vidare med medborgarinitiativet och EU-parlamentets uppmaning.

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund

Kommentera gärna nedan. I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s och, med deras kommentarsregler, erbjuder Europaportalen möjligheten för läsare att kommentera publicerat material. Observera att du är juridiskt ansvarig för alla kommentarer skrivna av dig.

Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Annonser
Annons från Svenskt Näringsliv
Annons från socialdemokraterna
annons  från EU-kommissionen
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Skriv in din epostadress här:

Annonser
Annons från Svenskt Näringsliv
Annons från socialdemokraterna
annons  från EU-kommissionen
Fackliga Brysselkontoret