Hoppa till huvudinnehåll
Annons
Hoppa till fördjupning
EU:s utrikeschef, den spanske socialdemokraten Josep Borrell, är även vice ordförande i EU-kommissionen.

EU: Ytterligare försämring i relationen med Ryssland sannolik

BRYSSEL 17 juni 2021

EU:s relation med Ryssland är den sämsta någonsin och ytterligare försämringar är att vänta. Det menar EU:s utrikeschef Josep Borrell samtidigt som han föreslår en väg fram i förbindelserna med Ryssland.

Medlemsländernas stats- och regeringschefer gav under sitt senaste EU-toppmöte kommissionen och unionens utrikestjänst i uppdrag att ta fram en rapport som tar upp olika politiska alternativ om förbindelserna till Ryssland. Den rapporten presenterades onsdagen av utrikeschefen Josep Borrell.

– Den ryska regeringens överlagda politiska val under de senaste åren har skapat en negativ spiral i våra förbindelser, sade Borrell, en spansk socialdemokrat, som menade att ett nära samarbete med Ryssland i dagsläget bara är ”en avlägsen möjlighet”.

– EU måste därför vara realistisk och förbereda sig för en ytterligare försämring av våra förbindelser med Ryssland som just nu befinner sig på sin lägsta nivå, sade Borrell.

Tre tillvägagångssätt

Enligt Borrell måste EU i sin Rysslandspolitik göra tre saker samtidigt: pressa tillbaka, begränsa och engagera sig.

EU bör pressa tillbaka mot ryska brott mot mänskliga rättigheter och internationell rätt samt fortsätta ta demokratiska värderingar i försvar.

EU bör begränsa Rysslands försök att underminera unionens intressen genom att bland annat utveckla cyberförsvar, stärka arbetet att motverka rysk desinformation och minska beroendet av rysk energi.

Slutligen bör EU samtala med Ryssland i gemensamma intressen som coronapandemin, klimatförändringar och internationella konflikter som Iran , Libyen och Afghanistan men samtidigt fortsätta stödja ryskt civilsamhälle och MR-försvarare. 

Borrell talade även om vikten av att få Ryssland att tala med EU och inte bara med vad president Vladimir Putin anser vara viktiga länder. 

Tveksam till sanktioner

EU har infört tre sanktionspaket mot Ryssland för dess olagliga annektering av Krim och destabilisering i östra Ukraina. Borrell ställer sick dock tvekande till fler sanktioner mot Ryssland som en väg fram.

– Jag hoppas att det kommer att vara möjligt att undvika en upptrappning av sanktionerna, eftersom det skulle innebära att förbindelserna fortsätter att försämras. Jag kommer att göra mitt bästa för att undvika det, sade Borrell. 

I slutänden är det medlemsländerna som enhälligt beslutar om eventuella ytterligare sanktioner.

Inte så mycket nytt

Josep Borrell tillstår att rapporten är en fortsättning av EU:s tidigare Rysslandspolitik efter att landet anföll grannlandet Ukraina.

– Jag vet inte om [förslagen] kommer räcka. Det är tydligt att detta meddelande inte återuppfinner [hjulet], sade Borrell.

Rapporten ska närmast diskuteras av stats- och regeringscheferna under nästa veckas EU-toppmöte i Bryssel.

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
annons
TCO
annons LO
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons
TCO
annons LO
annons
Fackliga Brysselkontoret