Hoppa till huvudinnehåll
Annons
Hoppa till fördjupning
Statsminister Stefan Löfven under måndagens EU-toppmöte i Bryssel.

Snabba EU-åtgärder mot Belarus efter flygkapning

BRYSSEL 25 maj 2021 | Sverige skänker tre miljoner vaccindoser

Redan dagen efter att Belarus tvingat ned ett passagerarflyg för att komma åt oppositionella enas EU-ländernas ledare om motåtgärder.  

– Ambitionen är att det ska märkas, det ska kännas i Belarus. Det är fullständigt oacceptabelt och då måste det få rejäla konsekvenser, sade statsminister Stefan Löfven på tisdagsmorgonen. 

På måndagskvällen träffades EU-ländernas stats- och regeringschefer i Bryssel för ett informellt toppmöte. Det belarusiska tvångslandningen av ett Ryanairflyg och frihetsberövandet av Raman Pratasevitj och Safija Sapeha på söndagen hamnade dock högst på dagordningen.

Ledarna enades om en rad åtgärder. Man kräver bland annat att Pratasevitj och Sapeha omedelbart friges, att en internationell utredning tillsätts, att nya sanktioner mot ansvariga i Belarus utreds och ett förbud mot överflygningar över EU:s luftrum av belarusiska flygbolag samtidigt som EU-baserade flygbolag uppmanas att inte flyga över landet.

I flera uppmärksammade fall under senare tid har EU haft svårt att enas om internationella sanktioner och en gemensam hållning i utrikespolitiska frågor eftersom de kräver att alla medlemsländer ger sitt godkännande. 

– Det är positivt att vi så snabbt kunde enas kring tydliga, resoluta åtgärder från EU:s sida, sade Löfven.

Medlemsländerna, kommissionen och EU:s utrikeschef Josep Borrell får i uppdrag att så snabbt som möjligt ta fram en lista på företag, sektorer och personer som sanktioner kan införas mot.

Strategisk debatt om Ryssland

EU-ledarna diskuterade även unionens allt sämre relation med Ryssland. Frågan är så pass känslig att det tidigare inte har anses gått att göra det via distansmöten. Alla ledarna fick även lägga ifrån sig sina mobiltelefoner utanför mötesrummet för att minska risken för läckor under den tre timmar långa överläggningen. I sitt uttalande fördömer stats- och regeringscheferna ”Rysslands olagliga, provokativa och omstörtande verksamhet mot EU, dess medlemsstater och andra länder”. 

– Liksom jag själv var det många som betonade betydelsen av att EU-länderna nu står enade i Rysslandsfrågan, sade Löfven.

Utrikeschef Borrell och kommissionen fick i uppdrag att till nästa EU-toppmöte i juni ta fram en rapport som tar upp olika politiska alternativ om förbindelserna till Ryssland.

Sverige skänker tre miljoner vaccindoser

Det informella EU-toppmötet fortsätter under tisdagen. På dagordningen står bland annat klimatfrågan och coronapandemin. EU som helhet väntas utlova att minst 100 miljoner doser exporteras till resten av världen. Inför det lovade statsministern att Sverige ska donera minst tre miljoner doser covidvaccin.

– Vi har tecknat oss för fler doser än vi behöver. I dag kommer jag att meddela EU-kretsen att Sverige kommer kunna bidra med minst tre miljoner doser, sade Löfven.

 

 

Mer fakta

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
annons
TCO
annons LO
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons
TCO
annons LO
annons
Fackliga Brysselkontoret