Hoppa till huvudinnehåll
Annons
Hoppa till fördjupning
Bara några få andra EU-länder som Polen och Slovenien ska ha försvarat den ungerske premiärministern Viktor Orbán.

Stor toppmötesilska mot Ungerns Orbán

BRYSSEL 25 juni 2021 | Tysk-franskt förslag om Putinmöte avvisas

Den ungerska antihomolagen fick EU-ländernas ledare att gå ovanligt hårt åt den ungerske premiärministern där han uppmanades lämna unionen om landet inte respekterar grundläggande rättigheter. Samtidigt avvisades det tysk-franska förslaget om att åter börja träffa den ryske ledaren Vladimir Putin.

Temperaturen hade skruvats upp avsevärt inför torsdagen EU-toppmöte efter att det ungerska parlamentet i förra veckan röstat igenom en lag om pedofili. I lagen finns även ett förbud mot att dela innehåll som visar eller främjar homosexualitet eller könsbyten med personer under 18 år. 

En majoritet av EU-ländernas stats- och regeringschefer skrev samma dag under ett protestbrev mot diskriminering av homosexuella och andra sexuella minoriteter.

Inför mötet gick Nederländernas premiärminister Mark Rutte hårdast fram och uppmanade landet att lämna EU.

–  För mig har de inget mer att göra i Europeiska unionen. Mitt mål är att få Ungern på knäna i denna fråga, sade Rutte innan mötet och kallade den ungerske premiärministern Viktor Orbán för ”skamlös”.

Luxemburgs premiärminister Xavier Bettel, den för tillfället ända öppet homosexuella deltagaren på toppmötet, menade att en linje nu passerats av Ungern.

– Om någon tror att man blir bög via reklam, en bok eller en film förstår man inte livet, sade Bettel.

Diskussionen under toppmötet var enligt den belgiske premiärministern Alexander De Croo mycket känslofylld med en ”nästan helt enstämmig” konfrontation mot Viktor Orbán.

Löfven: Inga svenska skattepengar till Ungern

EU har sedan årsskiftet en ny mekanism som ska göra det möjligt att dra in EU-stöd till medlemsländer som bryter mot grundläggande demokratiska värden. Under toppmötet åberopade statsminister Stefan Löfven (S) den möjligheten.

– Svenska skattebetalare är inte intresserade av att skicka pengar till dem som inte respekterar våra värden, sade Löfven, enligt EU-minister Hans Dahlgren (S) som på fredagsförmiddagen höll en pressträff i Bryssel.

Dahlgren, som är statsminister Löfvens närmaste man i EU-frågor, beskrev ordväxlingen som något tidigare aldrig skådat på ett toppmöte. Enligt honom ska Orbán ha mötte kritiken med oförståelse – hans försvar var att lagen är till för att skydda barn.

– Han förstod inte [vad de andra ledarna] pratade om. Jag tror inte att man kom fram till någon ökad förståelse, sade Dahlgren.

Inget stöd för att träffa Putin

Inför toppmötet hade Tyskland och Frankrike föreslagit att EU ska återuppta möten med den ryske ledaren Vladimir Putin. 2014 beslutade EU att inte träffa Putin i enskilda möten efter den ryska invasionen och annekteringen av delar av Ukraina. Detta mötte dock på starkt motstånd och förslaget föll till föga.

– Jag personligen hade önskat mig ett modigare steg, sade Tysklands förbundskansler Angela Merkel efter toppmötets första dag.

Under torsdagen diskuterades även kort bland annat migration, covid-19 och Turkiet (se faktaruta).

I dag fredag har stats- och regeringscheferna diskuterat medlemsländernas återhämtningsplaner och hållit ett eurotoppmöte

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
annons
TCO
annons LO
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons
TCO
annons LO
annons
Fackliga Brysselkontoret