Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Pressfriheten i Ungern under premiärminister Viktor Orbán har enligt Reportrar utan gränser stadigt försämrats. Arkivbild.

Orbán bland ”pressfrihetens värsta fiender”

BRYSSEL 5 juli 2021

Den ungerske premiärministern Viktor Orbán tar plats på organisationen Reportrar utan gränsers lista över ”pressfrihetens värsta fiender”. 

Det framgår av den uppdaterade listan över ”pressfrihetens värsta fiender som presenterades i dag måndag av Reportar utan gränser. På listan finns ledare som ” som med hjälp av censur, våld och utomrättsliga gripanden trampar på pressfriheten och försöker tysta journalister.”

Viktor Orbán gör därmed sällskap med diktatorer som Syriens Bashar Al-Assad, Brasiliens Jari Bolsonaro och Venezuelas Nicolás Maduro.

”Ungerns premiärminister Viktor Orbán har utnämnt sig själv till mästaren av ’icke-liberal demokrati’. Han har sedan han kom till makten 2010 med stadig kurs effektivt underminerat både medias oberoende och mångfald bland de ungerska medieägarna”, skriver Reportar utan gränser som även årligen tar fram ett pressfrihetsindex över världens länder. Ungern har på det indexet sett en av de största sammanbrotten för fri press i EU.

Putin och Erdoğan också med

Övriga europeiska ledare på listan över pressfrihetens värsta fiender är förutom Viktor Orbán, Rysslands Vladimir Putin, Turkiets Recep Tayyip Erdoğan, Tjetjeniens Ramzan Kadyrov, Belarus Aleksandr Lukasjenko och Azerbajdzjans Ilham Alijev.

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund

Kommentera gärna nedan. I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s och, med deras kommentarsregler, erbjuder Europaportalen möjligheten för läsare att kommentera publicerat material. Observera att du är juridiskt ansvarig för alla kommentarer skrivna av dig.

Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Annonser
Annons från EU-kommissionen
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Skriv in din epostadress här:

Annonser
Annons från EU-kommissionen
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret