Annons

Pressfriheten i Ungern under premiärminister Viktor Orbán har enligt Reportrar utan gränser stadigt försämrats. Arkivbild.

Bild: EU-parlamentet

Hoppa till artikelns andra spalt.

Orbán bland ”pressfrihetens värsta fiender”

Den ungerske premiärministern Viktor Orbán tar plats på organisationen Reportrar utan gränsers lista över ”pressfrihetens värsta fiender”. 

Det framgår av den uppdaterade listan över ”pressfrihetens värsta fiender som presenterades i dag måndag av Reportar utan gränser. På listan finns ledare som ” som med hjälp av censur, våld och utomrättsliga gripanden trampar på pressfriheten och försöker tysta journalister.”

Viktor Orbán gör därmed sällskap med diktatorer som Syriens Bashar Al-Assad, Brasiliens Jari Bolsonaro och Venezuelas Nicolás Maduro.

”Ungerns premiärminister Viktor Orbán har utnämnt sig själv till mästaren av ’icke-liberal demokrati’. Han har sedan han kom till makten 2010 med stadig kurs effektivt underminerat både medias oberoende och mångfald bland de ungerska medieägarna”, skriver Reportar utan gränser som även årligen tar fram ett pressfrihetsindex över världens länder. Ungern har på det indexet sett en av de största sammanbrotten för fri press i EU.

Putin och Erdoğan också med

Övriga europeiska ledare på listan över pressfrihetens värsta fiender är förutom Viktor Orbán, Rysslands Vladimir Putin, Turkiets Recep Tayyip Erdoğan, Tjetjeniens Ramzan Kadyrov, Belarus Aleksandr Lukasjenko och Azerbajdzjans Ilham Alijev.