Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning

Sondering: Aldrig euron i Sverige

BRYSSEL 12 juli 2021

Över hälften av svenskarna tror inte att kronan någonsin kommer att bytas ut mot euron. Men i de flesta andra EU-länder utanför valutasamarbetet finns ett tydligt sug att gå med.

51 procent av de tillfrågade svenskarna räknar med att euron aldrig kommer att införas i Sverige, enligt en färsk opinionsundersökning som EU-kommissionen låtit genomföra i de sju EU-länder som ännu inte infört euron men som enligt fördraget så småningom måste göra det. Den siffran är den högsta i de sju länderna.

Samtidigt svarar 56 procent av svenskarna att de är emot att euron införs. Endast i Tjeckien är motståndet större. Jämfört med för ett år sedan, då samma frågor ställdes, har fler svenskar blivit positiva till att gå med i euron. (Artikeln fortsätter under grafiken.)

I övriga fem länder är en majoritet positiva till att gå med i valutasamarbetet. Det är förändring jämfört med fem år sedan då en sådan majoritet bara fanns i två av de sju länderna.

Även om det finns formella krav för EU-länderna, förutom Danmark, att förr eller senare ansluta sig till euron är det både i teorin och praktiken upp till medlemslandet själv att ta ett sådant beslut.

Mer fakta

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund

Kommentera gärna nedan. I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s och, med deras kommentarsregler, erbjuder Europaportalen möjligheten för läsare att kommentera publicerat material. Observera att du är juridiskt ansvarig för alla kommentarer skrivna av dig.

Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Annonser
Annons från EU-kommissionen
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Skriv in din epostadress här:

Annonser
Annons från EU-kommissionen
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret