Hoppa till huvudinnehåll
Annons
Hoppa till fördjupning

Svenskt jobbtapp mindre än EU-snitt

BRYSSEL 26 juli 2021

Färre förlorade jobbet under coronakrisen än under finanskrisen men antalet jobbade timmar sjönk ändå tydligt. Minskningen i Sverige var mindre än EU-snittet.

Arbetslösheten i EU-länderna ökade under coronaåret 2020 med 0,4 procentenheter till 7,1 procent. Det är en betydligt lindrigare ökning än under början av finanskrisen för ett drygt decennium sedan då arbetslösheten ökade med 2 procentenheter mellan 2008 och 2009.

En förklaring till att färre tvingades ut i arbetslöshet under coronakrisen är de stora stödpaket som EU-länderna i olika omfattning satte in som de svenska korttidspremitteringarna.

För antalet faktiskt arbetade timmar under 2020 har dock skett en tydlig minskning. I EU minskade dessa med med 12 procent jämfört med året innan, visar en sammanställning från Eurostat.

Skillnaden mellan EU-länderna var betydande. Från närmare 20 procent färre arbetade timmar i Grekland och Spanien till bara drygt 3 procent i Nederländerna. Minskningen i Sverige var 7 procent – en av de lägre i EU.

Skillnader mellan branscher

Statistiken visar vidare att den branschen som såg största tappet i antalet arbetade timmar var hotell och restaurang med över 50 procent. Inom information och kommunikation ökade tvärtom antalet arbetade timmar.

Mer fakta

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret