ECDC covidkarta 5 augusti 2021.

Bild: ECDC

Hoppa till artikelns andra spalt.

Stockholm - röd region på covidkarta

Ny data från EU:s smittskyddsmyndighet ECDC i Solna visar att antalet covidsmittade i Stockholm har ökat och på torsdagen blev regionen rödlistad. – Vi ser en hel del fall med personer som smittats utomlands på populära resmål i Europa och vi vill påminna att man ska testa sig när man kommer hem till Sverige, säger Anders Tegnell, statsepidemiolog.

De nya uppgifterna från ECDC betyder bland annat att minst fyra procent av de covidtestade svenskarna bär på smittan. Övriga svenska regioner är gullistade vilket indikerar en förhöjd smittspridning.

Smittspridningen av covid-19 fortsätter enligt Folkhälsomyndigheten, att öka i stora delar av Sverige. Andelen bekräftade covid-fall som smittats utomlands ligger på runt 17 procent. Myndigheten påminner om att alla som inte är fullvaccinerade ska testa sig vid hemkomst från resor utanför Norden.

– Vi ser en hel del fall med personer som smittats utomlands på populära resmål i Europa och vi vill påminna att man ska testa sig när man kommer hem till Sverige. Vi har också fått rapporter om trängsel på flera semesterorter i Sverige, bland annat på Gotland, men även på dansställen i till exempel Stockholm. Det är inte bra, pandemin pågår fortfarande och man ska fortsätta att följa rekommendationerna om att hålla avstånd, säger Anders Tegnell, statsepidemiolog i ett uttalande på fredagen.

För femte veckan i rad ökar smittspridningen inom EU. Den finska huvudstadsregionen är rödlistad tillsamans med delar av Danmark.

Värst är det i Spanien, södra Frankrike och delar av Irland och Grekland samt Cypern vilka samtliga har den största smittspridningen markerad med mörkröd färg.

Bland andra Tyskland och Polen är så kallade gröna länder.

Regioner kan få fem olika färger där grönt visar den lägsta graden av smittspridning och mörkrött den högsta graden. Grå färg betyder att tillräcklig data av olika skäl saknas, se ECDC:s olika kartor här

Personer avråds från icke nödvändiga resor till rödmarkerade regioner.