Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning

Tyska socialdemokrater toppar i mätning inför parlamentsvalet

BRYSSEL 25 augusti 2021

Socialdemokraterna avancerar i opinionen inför nästa månads tyska parlamentsval. För första gången på många år är stödet för partiet i en undersökning större än för kristdemokraterna.

Tyska socialdemokratiska SPD får i en färsk opinionsundersökning från Forsa 23 procent av stödet av de tillfrågade. Det är en procentenhet mer än den kristdemokratiska alliansen CDU/CSU. De gröna ligger tätt efter med 18 procent av stödet.

Det är första gången sedan åtminstone 2013 som en opinionsundersökning från Forsa indikerar att socialdemokraterna är större än kristdemokraterna.

Undersökningen visar även ett tydligt övertag för SPD:s förbundskanslerkandidat Olaf Scholz jämfört med den kristdemokratiske kandidaten Armin Laschet: 30 mot 18 procents stöd.

En sammanvägning av den senaste veckans olika opinionsundersökningar pekar dock på ett visst övertag för kristdemokraterna: 23,3 procent mot 21,6 procent.

Opinionen inför det tyska parlamentsvalet den 26 september har hittills varit mycket omsvängande, i våras var De gröna under en kort period det populäraste partiet.

Mer fakta

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund

Kommentera gärna nedan. I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s och, med deras kommentarsregler, erbjuder Europaportalen möjligheten för läsare att kommentera publicerat material. Observera att du är juridiskt ansvarig för alla kommentarer skrivna av dig.

Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Annonser
Annons från EU-kommissionen
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Skriv in din epostadress här:

Annonser
Annons från EU-kommissionen
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret