Hoppa till huvudinnehåll
Annons
Hoppa till fördjupning
Riksdagsledamöterna Annika Qarlsson (C) och Jessika Roswall (M) sitter i EU-nämnden.

En EU-fråga i topp för svenska politiker

BRYSSEL 7 september 2021

Politiker i riksdagens EU-nämnd pekar nu ut höstens viktigaste frågor. På alla partiers listor återkommer en fråga.

Europaportalen har frågat de åtta riksdagspartiernas företrädare i EU-nämnden vilka de anser vara höstens viktigaste frågor i unionen. I riksdagens EU-nämnd bestäms den svenska regeringens linje i förhandlingarna med övriga medlemsländer. Alla partiers företrädare, förutom Sverigedemokraterna som inte svarat, har nämnt klimatet som en av de tre toppfrågorna.

– Det har ju kommit ytterligare rapporter som förstärker att det verkligen är brådskande, säger EU-nämndens vice ordförande Annika Qarlsson (C), till Europaportalen.

Hon nämner den pågående uppdateringen av EU:s handel med utsläppsrätter – unionens kraftfullaste verktyg för att få en övergång från växthusgaser till mer miljövänliga utsläpp – som en betydelsefull del. En idé i debatten är att låta pengar från utsläppshandeln gå till en innovationsfond som ska investera i uppfinningar och projekt som ytterligare kan bidra till att minska klimatutsläppen.

– En viktig del är hur vi kan vara med och göra det möjligt att hitta det nya som vi kanske inte känner till i dag eller bara är i början att utveckla, säger Qarlsson.

Centerpartisten lyfter även fram den så kallade taxonomin, som listar hållbara och klimatvänliga investeringar, som en viktig fråga under hösten. Från svenskt håll har kommit stark kritik mot EU-kommissionens förslag på taxonomi men enligt Annika Qarlsson går arbetet nu i rätt riktning från ett svenskt perspektiv. 

– Det handlar om att det måste vara öppna och transparenta processer där även politiken får tycka till, säger hon om processen som kommissionen leder och där områden ska klassas som hållbara tas fram.

Den andra frågan som en majoritet av partierna, fem av sju svarande, lyfte fram var migration.

– Givet utvecklingen vi sett i Afghanistan och det omvärldsläge som finns så är det viktigt att agera nu för att undvika en ny flyktingkris. Det gör att vi tycker att det är en av de viktigaste frågorna för Sverige, säger Jessika Roswall (M) EU-nämndens andre vice ordförande, till Europaportalen.

Sedan i fjol förhandlar EU-länderna och EU-parlamentet om hur unionens asyl- och migrationspolitik ska se ut – en fråga som varit olöst sedan den så kallade flyktingkrisen 2015. För Roswall är knäckfrågan ett mer rättvist asylmottagande mellan medlemsländerna.

– Det är viktigt att alla länder nu tar sitt ansvar, säger hon.

Hon tror att en överenskommelse om hur man ska hantera utvecklingen i inte bara Afghanistan utan även Lettland, Litauen och Polen dit Belarus skickat flyktingar kan bana väg för att man enas om asyl- och migrationspaketet i stort.

Rättsstat, skog och minimilön

Fyra av de sju svarande partierna pekar även ut frågan om rättsstatens principer och grundläggande värderingar som den viktigaste i höst. Inte minst lyfter man utvecklingen i EU-länderna Polen och Ungern där regeringarna anklagas för att montera ned demokratiska grundpelare som ett oberoende rättsväsende och en fri press.

Andra viktiga EU-frågor som nämns är skogen och arbetsmarknadsfrågor med fokus på en europeisk minimilön som möter på hårt motstånd från riksdagen.

”Direktivet om minimilöner befinner sig i ett skarpt läge, om regeringen inte hanterar situationen rätt är risken stor att den svenska modellen blir skadeskjuten”, skriver kristdemokratiska EU-nämndsledamoten Sofia Damm.

 

Dessa tre frågor har riksdagspartierna valt ut som de viktigaste i EU under hösten 2021. Vi publicerar dem i den ordning som partierna nämnt dem:

Parti

     

V

Klimatet

Lagliga vägar för flyktingar

Rättsstaten

S

Klimat och skog

Säkerhet och migration

Minimilöner

MP

Klimatet

Biologisk mångfald

Demokrati och mänskliga rättigheter

C

Klimatet

Asyl och migration

Rättsstaten

L

Klimatet

Stärka EU:s utrikespolitiska röst

Försvara EU:s grundläggande värderingar

M

Klimatet

Migration

Skogsbruket

KD

Klimatet

Migration/bistånd

Arbetsmarknadspolitik

SD

Ingen uppgift

Ingen uppgift

Ingen uppgift

Källor: Uppgifterna kommer från riksdagspartiernas ledamöter i riksdagens EU-nämnd. Liberalerna har svarat via sin presstjänst och Sverigedemokraterna har inte svarat. 

 

Mer fakta

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
annons
TCO
annons LO
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons
TCO
annons LO
annons
Fackliga Brysselkontoret