Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
EU:s utrikeschef Josep Borrell ledde torsdagens informella försvarsministermöte i Slovenien.

Frågan om EU-trupp väcks åter till liv

BRYSSEL 3 september 2021

Ännu saknas det nödvändiga stödet bland medlemsländerna för att skapa en ny europeiska insatsstyrka. Men EU:s utrikeschef Josep Borrell hoppas att enighet kan nås senare i höst då försvarsministrarna ska diskutera frågan.

EU-ländernas försvarsministrar träffades i går torsdag i ordförandelandet Slovenien för att bland annat diskutera utvecklingen i Afghanistan. Det amerikanska uttåget ur landet har fått EU:s utrikeschef Josep Borrell att åter väcka frågan om att sätta upp en europeisk insatsstyrka som skulle kunnat ha säkra hemfärden för EU-medborgare ut ur Kabul.

– Vi måste öka vår förmåga att agera självständigt när och där det är nödvändigt. [Att USA drar sig tillbaka från krig i världen] är en varning för européerna om behovet av att vakna och ta vårt eget ansvar, sade Borrell.

Enlig honom skulle det handla om en insatsstyrka på 5 000 man. Tidigare i år föreslog 14 EU-länder, bland dem Tyskland, Frankrike och Nederländerna en sådan styrka som ska kunna sättas in i internationella kriser.

För att komma fram i försvarsfrågor krävs dock att alla EU-länder ställer sig bakom idén, något som inte är fallet i dagsläget.

– Vi har ännu inte enhällighet. Jag skulle ljuga om jag sa att alla uttryckligen i dag höll med, sade Borrell som tillade att han bara hade en förhoppning om att en sådan enighet kan nås den 16 november då försvarsministrarna träffas för ett formellt EU-möte i Bryssel för att diskutera planen.

Sveriges försvarsminister Peter Hultkvist (S) säger till TT att många frågor återstår att utredas om en eventuell ny EU-insatsstyrka.

– Det där kommer väl att diskuteras återkommande framöver, men i dagsläget finns inga som helst beslut, utan det är mer en tanke som har väckts, sade Hultqvist.

Flera EU-länder från det forna östblocket, som i dag är medlemmar i Nato, är skeptiska till idén.

– Jag tror inte att det är dags efter Afghanistan att börja diskutera den europeiska arméns framtid, sade Tjeckiens vice försvarsminister  Jan Havránek, till Politico.

Lettlands försvarsminister Artis Pabriks menade det inte handlar så mycket om hur många trupper det rör sig om utan snarare bristande politisk vilja att använda EU-insatsstyrkor.

Inte första gången frågan väcks

I efterdyningarna av de jugoslaviska krigen på 1990-talet enades EU-länderna om att sätta samman en styrka på 50-60 000 man. Men av det blev inget.

2007 satte man upp EU-snabbinsatsstyrkor på 1 500 för att kunna sättas in i konflikter. Dessa har dock hittills aldrig satts in.

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret