Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
EU:s inre marknadskommissionär Thierry Breton, en fransk liberal.

Laddletandet kan få ett slut i EU

BRYSSEL 23 september 2021

Behovet av mindre krångel och mindre elsopor får EU-kommissionen att föreslå en att rad elprylar ska kunna laddas med en och samma laddare. – Äntligen, säger Erik Bergkvist, EU-parlamentariker.

Frågan om en universell laddar för elprylar som mobiltelefoner, digitalkameror och bärbara spelkonsoler har cirkulerat i EU i över tio år, för som en frivillig överenskommelse med industrin. I dag torsdag lade EU-kommissionen ett skarpt lagförslag om att göra det till verklighet.

– Med vårt förslag kommer de europeiska konsumenterna att kunna använda en enda laddare till alla sina bärbara elektroniska produkter. Det är ett viktigt steg för att öka bekvämligheten och minska avfallet, sade EU:s inre marknadskommissionär Thierry Breton.

I dag finns tre olika typer av laddportar till mobiltelefoner. Den som står ut är Apple som till sina mobiltelefoner och vissa plattor har en annan koppling. Kommissionen föreslår att den nya standarden ska bli så kallad USB-C som i dag sitter på de flesta mobiltelefoner med Android som operativsystem. Prylar som inte har en USB-C-port ska om förslaget blir verklighet inte längre få säljas på EU:s inre marknad.

Laddsladd och prylar ska kommunicera med varandra med samma teknik så att exempelvis snabbladdning fungerar på samma sätt med alla typer av produkter.

Kommissionen vill även att konsumenter ska kunna välja om man ska få med en laddare eller ej när man köper en ny produkt. I dag beräknas oanvända laddare göra upphov til 11 000 ton elskräp per år, om förslaget blir verklighet väntas detta minska med tusen ton per år.

EU-parlamentariker: Äntligen!

Förslaget välkomnas av EU-parlamentariker Erik Bergkvist (S).

–  Äntligen, man behöver inte se dåligt som jag gör för att inte hitta rätt bland alla olika laddare. Det finns i dag på tok för många sladdar och kontakter. I och med att marknaden inte löst detta själv är det bra att vi från EU-håll kan påskynda utvecklingen. Det skulle gynna både användare och miljön, säger Bergkvist i ett uttalande till Europaportalen.

 

Mer fakta

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
annons
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret