Efter Pandoraläckan – EU-politiker vill se åtgärder
STRASBOURG 22 oktober 2021Skarpa åtgärder för att få ett stopp på penningtvätten önskar EU-parlamentet efter Pandoraläckan som avslöjat hur miljardbelopp döljs i skatteparadis världen över. – Man blir ju förbaskad, säger Europaparlamentariker Erik Bergkvist (S).
EU-parlamentet vill täppa igen kryphålen som gör det möjligt att gömma tillgångar i skatteparadis. Detta efter att det grävande journalistnätverket ICIJ i början av oktober avslöjade hur politiker, miljardärer och kriminella gömmer sina tillgångar genom brevlådeföretag och stiftelser via juristföretag i så kallade skatteparadis. Syftet med skatteparadis är att lagligt eller olagligt undvika att betala en högre skatt i det egna landet.
– Man blir ju förbaskad när man ser hur det hålls på. [...] Det journalisterna gör, det borde myndigheterna kunna göra. Och de måste kunna ligga, om inte steget före brottslingarna, i alla fall jämsides med dem, säger EU-parlamentariker Erik Bergkvist (S).
Pandoraläckan, som avslöjandet kallas, innehöll närmare 12 miljoner läckta dokument och avslöjade 35 aktiva eller före detta stats- och regeringschefer och drygt 400 statstjänstemän, däribland Tjeckiens premiärminister Andrej Babiš, med att använda sig av skatteparadis.
Enligt Uppdrag Granskning, som är med i journalistnätverket ICIJ, finns cirka 200 svenskar med på listan över personer som dolt sina tillgångar i skatteparadis. Däribland en svensk börs-VD, en av Sveriges rikaste familjer och dj-trion Swedish House Mafia. Det här, tillsammans med det faktum att EU-kommissionen tidigare kritiserat Sverige för bristande arbete mot penningtvätt, gör ämnet till en laddad fråga för Sverige.
– Sverige måste självklart bli väldigt mycket bättre, vi ska inte nöja oss med att inte vara bäst i klassen, säger Alice Bah Kuhnke (MP).
Ingen svensk Europaparlamentariker talade varken under debatten som hölls precis efter avslöjandet i början av oktober eller under onsdagens debatt om penningtvätt. Alice Bah Kuhnke och Erik Bergkvist säger att de hade velat medverka men att EU-parlamentet prioriterar talarplatserna till ledamöter vars utskott behandlar frågan.
– Det är alltid en strid om att få tala, säger Alice Bah Kuhnke.
Jessica Polfjärd (M), som är med i ekonomiutskottet, svarar via sitt kansli att hon istället valde att delta i debatten om en gemensam klimatlinje inför Glasgow och från jord till bord-strategin eftersom hennes tid är begränsad.
Jessica Stegrud (SD), som också sitter med i ekonomiutskottet och som röstade nej till parlamentets krav, har kontaktats vid upprepade tillfällen utan att svara.
Mer fakta
Kommentera gärna nedan. I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s och, med deras kommentarsregler, erbjuder Europaportalen möjligheten för läsare att kommentera publicerat material. Observera att du är juridiskt ansvarig för alla kommentarer skrivna av dig.