Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Illustrativ bild på pengar.

Efter Pandoraläckan – EU-politiker vill se åtgärder

STRASBOURG 22 oktober 2021

Skarpa åtgärder för att få ett stopp på penningtvätten önskar EU-parlamentet efter Pandoraläckan som avslöjat hur miljardbelopp döljs i skatteparadis världen över. – Man blir ju förbaskad, säger Europaparlamentariker Erik Bergkvist (S). 

EU-parlamentet vill täppa igen kryphålen som gör det möjligt att gömma tillgångar i skatteparadis. Detta efter att det grävande journalistnätverket ICIJ i början av oktober avslöjade hur politiker, miljardärer och kriminella gömmer sina tillgångar genom brevlådeföretag och stiftelser via juristföretag i så kallade skatteparadis. Syftet med skatteparadis är att lagligt eller olagligt undvika att betala en högre skatt i det egna landet. 

– Man blir ju förbaskad när man ser hur det hålls på. [...] Det journalisterna gör, det borde myndigheterna kunna göra. Och de måste kunna ligga, om inte steget före brottslingarna, i alla fall jämsides med dem, säger EU-parlamentariker Erik Bergkvist (S). 

Pandoraläckan, som avslöjandet kallas, innehöll närmare 12 miljoner läckta dokument och avslöjade 35 aktiva eller före detta stats- och regeringschefer och drygt 400 statstjänstemän, däribland Tjeckiens premiärminister Andrej Babiš, med att använda sig av skatteparadis. 

Enligt Uppdrag Granskning, som är med i journalistnätverket ICIJ, finns cirka 200 svenskar med på listan över personer som dolt sina tillgångar i skatteparadis. Däribland en svensk börs-VD, en av Sveriges rikaste familjer och dj-trion Swedish House Mafia. Det här, tillsammans med det faktum att EU-kommissionen tidigare kritiserat Sverige för bristande arbete mot penningtvätt, gör ämnet till en laddad fråga för Sverige.       

– Sverige måste självklart bli väldigt mycket bättre, vi ska inte nöja oss med att inte vara bäst i klassen, säger Alice Bah Kuhnke (MP). 

Ingen svensk Europaparlamentariker talade varken under debatten som hölls precis efter avslöjandet i början av oktober eller under onsdagens debatt om penningtvätt. Alice Bah Kuhnke och Erik Bergkvist säger att de hade velat medverka men att EU-parlamentet prioriterar talarplatserna till ledamöter vars utskott behandlar frågan.

– Det är alltid en strid om att få tala, säger Alice Bah Kuhnke.     

Jessica Polfjärd (M), som är med i ekonomiutskottet, svarar via sitt kansli att hon istället valde att delta i debatten om en gemensam klimatlinje inför Glasgow och från jord till bord-strategin eftersom hennes tid är begränsad. 

Jessica Stegrud (SD), som också sitter med i ekonomiutskottet och som röstade nej till parlamentets krav, har kontaktats vid upprepade tillfällen utan att svara. 

Mer fakta

Edith Lindvall
Journalistpraktikant
Skicka epost

Kommentera gärna nedan. I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s och, med deras kommentarsregler, erbjuder Europaportalen möjligheten för läsare att kommentera publicerat material. Observera att du är juridiskt ansvarig för alla kommentarer skrivna av dig.

Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Annonser
annons
Annons från Svenskt Näringsliv
Annons från socialdemokraterna
annons  från EU-kommissionen
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Skriv in din epostadress här:

Mer fakta

Annonser
annons
Annons från Svenskt Näringsliv
Annons från socialdemokraterna
annons  från EU-kommissionen
Fackliga Brysselkontoret