Hoppa till huvudinnehåll
Annons
Hoppa till fördjupning
Polens premiärminister Mateusz Morawiecki och EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen. Arkivbild.

EU-pengar till Polen villkoras med upphävda domstolsreformer

BRYSSEL 29 oktober 2021

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen klargör för första gången vad Polen måste göra för att få tillgång till miljardstöd ur unionens coronafond.

För att få pengar ur EU:s stora coronaåterhämtningsfond måste medlemsländerna presentera en plan för vad man vill göra med stödet. Den planen måste godkännas av EU-kommissionen. I Polens fall har kommissionen hållit inne med sitt godkännande med hänvisning till den bristande rättsstatligheten i landet men utan att vara mer konkret.

I går torsdag formulerade dock EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen de villkor som måste uppfyllas för att man ska godkänna planen.

– Vi vill föra in i [Polens återhämtningsplan] ett tydligt åtagande att avveckla den disciplinära kammaren, att avsluta eller förändra de disciplinära bestämmelserna och inleda en process att återinsätta domarna, sade von der Leyen.

I fokus står den disciplinära kammare och den så kallade munkavlelagen som den nationalkonservativa regeringen låtit inrätta i Högsta domstolen. Kammaren har rätt att häva immuniteten för domare, reglera arbetsrätt, social trygghet och pension för domare i högsta domstolen. Regeringen kan indirekt tvinga bort misshagliga domare, något som skett vid ett flertal tillfällen.

– Jag hoppas att vi kommer att nå en överenskommelse, men reformen är en nödvändig förutsättning, sade kommissionsordföranden.

För Polen handlar det totalt om 36 miljarder euro ur coronafonden.

Tidigare i veckan dömde EU-domstolen att Polen dagligen ska böta en miljon euro så länge den disciplinära kamaren fortsätter verka.

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret