EU:s utrikesrepresentant Josep Borrell under tisdagens debatt om en ny USA-politik.

Bild: Europaparlamentet

Hoppa till artikelns andra spalt.

EU-politiker kräver bättre samarbete med USA

Europaparlamentet vill se en starkare relation mellan EU med USA inte minst efter den senaste tidens händelser. – Våra intressen kommer inte alltid sammanfalla, sade EU:s utrikeschef Josep Borrell till parlamentet och betonade behovet mer europeisk självständighet.

Att Europaparlamentet inte styr EU:s utrikespolitik hindrade dem inte från att på tisdagen debattera behovet av en ny USA-politik. Stort utrymme gavs åt handeln men också åt att kommentera hur USA den senaste tiden bara prioriterat egna intressen. EU:s utrikesrepresentant Josep Borrell betonade därför att en större europeisk självständighet var nödvändig.     

– Vår relation till USA är utan tvekan en stark pelare för vår frihet och välstånd, vi måste fortsätta att bygga vidare på det. Men samtidigt måste vi fortsätta att bygga vår autonomi eftersom våra intressen inte alltid kommer att sammanfalla, sade Josep Borrell till parlamentet.

USA:s tillbakadragande från Afghanistan och deras nya militära samarbete med Storbritannien och Australien, kallat Aukus, som skapades utan att konsultera med EU, togs upp av flera som medverkade i debatten, däribland den kroatiska socialdemokraten Tonino Picula som är föredragande för parlamentets förslag.

– Vi måste sträva efter bättre samordning och samråd mellan USA och EU för att undvika transatlantiska spänningar. Såsom dem som följde Aukus affären eller det okoordinerade tillbakadragandet från Afghanistan, sade Tonino Picula.

Ytterligare två händelser som kritiseras i förslaget är USA:s införande av skatter på digitala tjänster och tullar på stål och aluminium från EU.

Men trots kritiken sade flera Europaparlamentariker att de ser ljust på relationens framtid, speciellt tack vare USA:s nya president Joe Biden och vicepresident Kamala Harris och det nya gemensamma handels- och teknikrådet som lanserades i onsdags.  

– USA är fortfarande den Europeiska unionens närmaste och viktigaste strategiska partner, sade Tonino Picula.