Hoppa till huvudinnehåll
Annons
Hoppa till fördjupning
Europaparlamentariker Erik Bergkvist (S) och Arba Kokalari (M).

EU: Stärk samarbetet i Arktis

BRYSSEL 13 oktober 2021

I dag släppte EU-kommissionen en ny strategi för Arktis. EU vill stärka samarbetet och öka sin närvaro för att hjälpa till med klimatomställningen.

– Den arktiska regionen värms tre gånger snabbare än resten av planeten, säger kommissionär Virginijus Sinkevičius.

Den nya strategin för Arktis ska stärka samarbetet och höja EU:s engagemang genom att bland annat öppna upp ett EU-kontor på Grönland. Dessutom ska det riktas mer finansiering till klimatomställningen i regionen.     

– Den arktiska regionen värms tre gånger snabbare än resten av planeten. Smältande is och upptining av permafrost i Arktis påskyndar klimatförändringarna och har enorma effekter, säger Virginijus Sinkevičius och meddelar att EU vill se att resurser som olja, gas och kol stannar i marken.    

Strategin presenteras drygt två veckor innan FN:s klimatmöte i Glasgow. Europaparlamentariker Erik Bergkvist (S), som själv kommer från ett arktisområde, gläds åt att EU ökar fokuset på Arktis. Men saknar en bredare kunskap från EU om hur regionen ser ut och skulle hellre se fler EU-kontor i norra skandinavien där det bor fler människor.    

– Det är bra att EU har ett allt större fokus på Arktis. Men tyvärr så fortsätter EU:s syn på Arktis som ett museum, att det är ett stort isblock med polardjur är långt ifrån hela bilden. Till exempel Umeå, som ligger i Arktis, är en av Europas snabbast växande städer, säger Erik Bergkvist.

EU:s uttalande om att resurser som olja, gas och kol i Arktis ska stanna i marken kan komma att ha betydelse för det rådande säkerhetsläget. Europaparlamentet uppmanade i förra veckan de arktiska länderna att bevara freden i området när nya resurser frigörs till följd av klimatpåverkan samtidigt som Rysslands militära närvaro ökar.  

– Arktis är inte ett råvaruskafferi för stormakterna att utnyttja. Vi har viktiga råvaror för den gröna omställningen och hur de utnyttjas måste ske i dialog med regionerna, säger Erik Bergkvist.

Europaparlamentariker Arba Kokalari (M) menar att EU definitivt har en roll att spela på Arktis och tycker att fokuset på säkerhetsrisker kan öka ytterligare.   

– Det är bra att EU-kommissionen har mer fokus på säkerhetsrisker och nämner samarbete med partners som Nato. Men jag hoppades att de skulle vara tydligare kring Rysslands och Kinas ökade intresse för regionen, säger Arba Kokalari. 

Mer fakta

Edith Lindvall
Journalistpraktikant
Skicka epost
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret