Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Statsminister Stefan Löfven (S) möter pressen i riksdagen efter att EU-nämndens högeropposition kritiserat att han inte följt nämndens beslut att på förra veckans EU-toppmötet framföra att kärnkraft är en hållbar energikälla.

Löfven KU-anmäls efter EU-toppmöte

STOCKHOLM 26 oktober 2021

Oppositionen KU-anmälde på tisdagen statsminister Stefan Löfvens beslut att inte framföra EU-nämndens uppfattning om kärnkraft vid senaste EU-toppmötet. Men enligt statsministern saknar EU-nämndens majoritet riksdagens stöd.

Vid riksdagens EU-nämndsammanträde på tisdagen kritiserades statsminister Stefan Löfven (S) för att han på förra veckans EU-toppmöte, mot EU-nämndens beslut, inte framfört att kärnkraft borde listas i EU:s taxonomi som en hållbar investering, något som EU-kommissionen har motsats sig. 

– Jag tycker att det är oacceptabelt att statsministern inte respekterar det beslutsorgan i riksdagen som har som uppgift att ge regeringen instruktioner i EU-arbetet, sade Jessica Rosencrantz (M). Dessutom tillade hon att Nederländerna tog upp frågan om kärnkraft och taxonomi samtidigt som Sverige var tyst.

Statsministern menade dock att just när det kommer till frågan om kärnkraften är hållbar eller inte så har EU-nämndens majoritet M, SD, KD och L inte riksdagens majoritet bakom sig.

– Taxonomin var inte på dagordningen. Vad ledamöter i Europeiska rådet sedan yttrar under mötet kan ingen styra. Att kärnkraft skulle vara hållbar är enligt min uppfattning inte riksdagens uppfattning. Jag tycker att det är bäst som svensk statsminister att stå upp för vad kammaren har för uppfattning, sade Stefan Löfven och hävdade att det fanns möjlighet att vid enstaka tillfällen inte följa EU-nämndens beslut men då skulle man förklara varför.

Oppositionen lät sig dock inte nöjas och Sverigedemokraten Martin Kinnunen menade att det var svårt att förstå vad statsministern egentligen menade.

– Varför ska vi ha EU-nämnden överhuvudtaget som beslutsorgan i sådant fall. Hur kan EU-nämnden ha en “falsk majoritet” när det är riksdagen som beslutat vilka som sitter i EU-nämnden, sade Martin Kinnunen.

Frågan om var och hur svensk EU-politik beslutas blir närmast en nöt för riksdagens konstitutionsutskott att knäcka då Moderaterna och Sverigedemokraterna i var sin KU-anmälan mot statsministern bett om en granskning och ett klargörande. 

 

Bakgrund

Frågan om statsminister Stefan Löfven skulle ha framfört EU-nämndens uppfattning om kärnkraft och taxonomin på förra veckans toppmöte löper efter två spår: först om ämnet fanns på toppmötets dagordning och sedan om det var riksdagsmajoritetens uppfattning eller ej.

I förra veckan beslutade en majoritet av riksdagsledamöterna i EU-nämnden att statsministern, när EU-ledarna skulle diskutera de höga energipriserna, skulle slå ett slag för att kärnkraften ska ses som en klimatsmart investering inom den så kallade taxonomin. Mot detta invände statsministern med att taxonomin inte stod på dagordningen.

– Att ta upp saker som inte ens är på dagordning tjänar inte så mycket till, sade Stefan Löfven. 

Därefter tog EU-nämndens ordförande Pyry Niemi (S) ordet och ifrågasatte EU-nämndens politiska legitimitet eftersom de fyra partierna M, SD, KD och L bildade vad han kallade en “falsk majoritet” då dessa partier saknar majoritet i riksdagens kammare. I riksdagen har rådande EU-nämndsmajoritet bara 174 av de 349 ledamöterna.

Dagen därpå strax innan toppmötet i Bryssel skulle starta upprepade  statsministern Stefan Löfven resonemanget om den falska majoriteten och meddelade att han inte kommer att följa EU-nämndens beslut.

– Att kärnkraft är hållbart har ingen stöd i Sveriges riksdag, sade Löfven.

Mer fakta

Anders Selnes
Chefredaktör
Skicka epost
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret