Hoppa till huvudinnehåll
Annons
Hoppa till fördjupning
Cirkeln sluts. Statsminister Stefan Löfven tvingas avsluta sin EU-gärning som den en gång börjande med att framför sina motståndares politik i Bryssel.

Oppositionen tvingar statsministern driva deras EU-agenda

STOCKHOLM 20 oktober 2021

Riksdagens EU-nämnd beslutade på onsdagen att statsminister Stefan Löfven mot sin vilja på veckans EU-toppmöte om höga energipriser ska ta till orda och argumentera för att kärnkraft är en klimatsmart investering.  

Statsminister Stefan Löfven (S) har som få av sina företrädare fått lära sig att riksdagen ensam bestämmer över svensk EU-politik - inte regeringen. Precis som inför Stefan Löfvens första toppmöte i oktober 2014 som handlade om klimat- och energimål tvingade oppositionen i riksdagens EU-nämnd på onsdagen statsministern att på sitt sista toppmöte föra fram deras politik. Denna gång om att kärnkraften bör klassas av EU som en klimatvänlig investering.  

Anförda av moderaternas Jessica Rosencrantz fick liberalerna, kristdemokraterna och sverigedemokraterna en majoritet på 9 mot 8 röster för att statsministern i en diskussion på EU-toppmötet om höga energipriser ska slå ett slag för kärnkraften som en klimatsmart investering. Bakgrunden är att EU-kommissionen tidigare lagt ett förslag om klimatsmarta investeringar där kärnkraft inte nämns, något som mitten-högeroppositionen menar är fel. 

– Det är viktigt att alla fossilfria energislag får möjlighet att bidra till att både dämpa energipriserna men också se till att Europa lyckas med klimatomställning. Då är det viktigt att också kärnkraft ges förutsättningar att kunna bidra och [där] är klassningen inom taxonomin helt avgörande, sade Jessica Rosencrantz och krävde att regeringen tar till orda och argumenterar för att kärnkraften ska klassa som hållbar inom ramen för taxonomin.

Statsminister Stefan Löfven höll med om att kärnkraften har spelat och kommer att spela en viktig roll i energiomställningen under lång tid men att den specifika frågan om taxonomi inte är uppe till behandling på toppmötet och att kommissionen väntas komma med ett nytt förslag längre fram.

– Att ta upp saker som inte ens är på dagordning tjänar inte så mycket till. Jag har varit med på tillräckligt många möten för att inse [att frågor som inte står på dagordningen] inte tas emot positivt. Det stärker inte Sveriges röst utan det försvagar Sveriges röst, sade Stefan Löfven.

Mer fakta

Anders Selnes
Chefredaktör
Skicka epost
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
TCO
annons komm
annons LO
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
TCO
annons komm
annons LO
annons
Fackliga Brysselkontoret