Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Statsminister Stefan Löfven i EU-nämnden. Arkivbild.

Löfven rundar EU-nämnden om kärnkraft - oppositionen upprörd

BRYSSEL 22 oktober 2021

Statsminister Stefan Löfven följer inte EU-nämndens majoritetsbeslut om att ta upp kärnkraft som en hållbar investering på EU-toppmötet. Han menar att någon sådan majoritet inte finns i riksdagen. Moderaten Jessika Roswall är upprörd och menar att statsministern inte kan ändra på riksdagens beslutsregler när det passar.

Inför varje EU-toppmöte förankrar statsministern Sveriges hållning i riksdagen EU-nämnd. Inför veckans toppmöte krävde en majoritet av ledamöterna i nämnden – 9 mot 8 – att Stefan Löfven skulle förespråka att kärnkraft bör klassas som en hållbar investering i EU.

I går torsdag, innan starten på EU-toppmötet, lade Löfven ut vad han skulle säga på toppmötet.

– [Kärnkraften] är viktig i klimatomställningen. En stor del av vår energimix är kärnkraft och den kommer att finnas där under lång tid, sade Löfven.

Han tänkte dock inte gå på EU-nämndens linje och säga att den även bör klassas som hållbar. Detta med motiveringen att en sådan linje inte har majoritetsstöd i riksdagen som helhet.

– Att kärnkraft är hållbart har ingen stöd i Sveriges riksdag, sade Löfven.

I EU-nämnden har de fyra partierna Moderaterna, Sverigedemokraterna, Kristdemokraterna och Liberalerna en majoritet med 9 av 17 ledamöter. I riksdagen har de 174 av de 349 ledamöterna, alltså ingen majoritet, resonerar Löfven.

– Där har vi en lite speciell situation att i EU-nämnden finns det majoritet för att säga att den är hållbar. Men EU-nämndens majoritet motsvaras inte när man samlar hela riksdagen. Då finns det en annan majoritet som inte har den uppfattningen. För mig är det naturligtvis så att den samlade riksdagen, vad den tycker, är det avgörande, motiverade Stefan Löfven sitt agerande.

Statsministers resonemang avvisas av Moderaterna som hänvisar till en ordning som riksdagen har bestämt i början av mandatperioden.

– Vi har en ordning i Sverige att EU-nämnden ger regeringen mandat. Att regeringen på det här sättet frångår den principen tycker jag är oacceptabelt, säger EU-nämndens andre vice ordförande Jessika Roswall (M) vars parti låg bakom förslaget om vad statsministern skulle säga om kärnkraft på toppmötet. 

Hon menar att regeringen inte kan ändra på spelreglerna “bara för att man inte får som man vill”. 

Samtidigt vill Jessika Roswall avvakta vad statsministern kommer att säga till riksdagen när han på tisdag ska avrapportera toppmötet. 

– Det är oerhört allvarligt att en regering väljer att inte följa dom regler som vi har när vi ger regeringen mandat, säger Jessika Roswall och lovar "gå till botten med frågan".

Mer fakta

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Anders Selnes
Chefredaktör
Skicka epost
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
annons
annons från EU-kommissionen
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons
annons från EU-kommissionen
Fackliga Brysselkontoret